Depresyon tanılarının sadece yüzde 12'si doğru

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre çocukları ve ergenleri de etkileyen depresyon gelecek 10 yıl içinde en sık görülen ikinci hastalık olacak. Ancak Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre 100 depresyon hastasından 12’sine doğru tanı konuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre çocukları ve ergenleri de etkileyen depresyon gelecek 10 yıl içinde en sık görülen ikinci hastalık olacak. Ancak Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre 100 depresyon hastasından 12’sine doğru tanı konuluyor.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde ana tema “depresyon” olarak belirlenirken Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre depresyon dünyada gelecek 10 yıl içinde en çok görülen ikinci hastalık olacak. Bugün her beş kadından ve her on iki erkekten birinde depresyon görülüyor. Sadece yetişkinlerde değil, okul çağı çocuklarının yüzde 2’sinde, ergenlerin ise yüzde 5’inde depresyon görülebiliyor.

DEPRESYONDAN KOLAYCA KURTULUN

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan da “Depresyon 2004 yılında en çok yeti yitimine neden olan hastalıklar sıralamasında üçüncüyken, 2020’de ikinci, 2030’dabirinci sırada yer alacağı öngörülüyor” dedi. Depresyonda, ilgide azalma ve hayattan zevk alamama, dikkatte azalma, enerji kaybı, sıkıntı ve huzursuzluk, isteksizlik, suçluluk duyguları, uyku ve iştah bozuklukları, zihinsel ve fiziksel davranışlarda yavaşlama ve bunların sonucunda çeşitli işlev alanlarında bozulma görüldüğünü kaydeden Doğan, “Depresyonun yaşam boyu yaygınlığı yüzde 15 civarındadır. Hafif depresif belirtiler de dikkate alındığında oran yüzde 25-30’a kadar yükselmektedir. Her 100 kişiden yaklaşık 15’i yaşamlarının herhangi bir döneminde depresyon geçirecektir” dedi. Depresyon tedavisinde temel yaklaşımların antidepresanlar ve psikoterapiler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise “Dünyadaki depresif hastaların ancak yüzde 25’i tedavi olanaklarından yararlanabiliyor. Depresyon tanısını koymak konusunda hekimlerin zaman zaman yetersiz kaldıkları görülmektedir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada 100 depresyonludan sadece 12’sine doğru tanı koyabildiği saptanmıştır” diye konuştu.

350 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN 'PSİKOLOJİSİ BOZUK'

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla hazırladığı araştırmaya göre dünya üzerinde 350 milyondan fazla kişinin depresyon ya da psikolojik sorunlarla mücadele ettiği ortaya çıktı. Örgütün Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Bölümü Başkanı Dr. Şekhar Saxena, kadınların depresyona girme oranının erkeklerden yüzde 50 fazla olduğunu açıkladı. Saxena, kadınlardaki bu yüksek oranın doğum sonrası depresyonla ilgisi olduğuna dikkati çekti. Saxena, her yıl yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin depresyon nedeniyle yaşamına son verdiğini vurguladı. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.