Depresyon Parkinson riskini artırıyor

Depresyonun, Parkinson hastalığı riskini 3 kat artırabileceği belirlendi.

Depresyonun, Parkinson hastalığı riskini 3 kat artırabileceği belirlendi.

depresyonTayvan'da bilim adamları, 10 yıl boyunca, depresyona yakalanan 4 bin 634 kişi ile ruhsal sorunu olmayan 18 bin 544 kişinin sağlık durumunu karşılaştırdı. Depresyona yakalananların Parkinson'a yakalanma riskinin 3,24 kat fazla olduğu görüldü.

DEPRESYONDAN KOLAYCA KURTULUN

YAŞ İLERLEDİKÇE DEPRESYON TEDAVİSİ ZORLAŞIYOR

Ancak depresyonun sinir sistemi dokularında meydana gelen bozuklukluğun erken belirtisi mi yoksa sebebi mi olduğunun henüz bilinmediğini vurgulayan bilim adamlarından Albert Yang, sonuçların depresyonun Parkinson hastalığının bağımsız risk faktörü olabileceğini gösterdiğini belirtti. Albert Yang, yaşın ilerlemesine bağlı olarak depresyonun tedavisinin daha da zorlaştığının görüldüğünü de ifade etti. Araştırma, "Neurology" dergisinde yayımlandı. Uykuya doymuyorsanız dikkatSağlık Servisi4 Ekim 2013e-postaYapılan bir çok bilimsel araştırma az uykunun zararlarına dikkat çeker. Ancak 50 bin kişinin üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre çok fazla uyumak da, az uyku kadar zararlı olabiliyor.Çok az ya da çok fazla uyuyan insanlarda kalp hastalığı, diyabet gibi fiziksel ve anksiyete ile obezite gibi psikolojik rahatsızlıkların gelişme ihtimali daha fazla oluyor. Günde 6 saatten daha fazla uyumakta zorluk çekenlerde koroner kalp hastalığı, felç, diyabet, obezite ve akıl hastalığı gelişme riski normal uyuyanlara göre daha yüksek. Ancak bilim adamları uyarıyor: Sağlık için çok fazla uyumak da çok önemli bir gereklilik değil.

PARKİNSON HAKKINDA HER ŞEY

"UYKU, DİYET VE EGZERSİZ KADAR ÖNEMLİ"

Uyku uzmanı Dr. Safwan Badr, "Her gece ideal ölçüde uyku uyumak kalp rahatsızlığı gelişmesini önlüyor ve 45 yaşın üstünde olan ve kalp rahatsızlığı çeken kişilerde de hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı oluyor. Sağlıklı ve dengeli bir hayat sadece egzersiz ve sağlıklı beslenme ile sınırlı değil. Ne kadar uyuduğunuz ve ne kadar düzenli uyuduğunuz da en az bu diğer iki unsur kadar önem taşıyor." dedi.

"UYKU BOZUKLUĞU OLANLARDA KRONİK RAHATSIZLIK DA VAR"

Dr. Badr'a göre uyku apnesi ve insomnia yani uzun süren uykusuzluk gibi yaygın uyku bozuklukları yaşayan insanlarda da sık sık kronik rahatsızlıklara rastlanıyor. Eğer sabahları yorgun uyarnıyorsanız mutlaka bir uyku bozukluğundan şüphelenmelisiniz. 25 bin ABD vatandaşının uyku düzenini inceleyen Dr. Badr insanların 3'te 1'inin günde 6 saat veya altında uyuduğunu keşfetti. Geri kalan 3'te ikisi ise ideal derecede yani 7 ile 9 saat arasında uyuyordu. Sadece küçük bir kısmı ise "fazla" uyuyanlar kategorisinde yer aldı. Kronik hastalıklar uzmanı Dr. Janet Croft, "Genellikle sağlıklsız uyku ve kronik hastalıklar arasındaki ilişki stres ve obezite ile ilişkilendirilir. Ancak bu araştırmaya göre uzmanlar akıl sağlığı ve kilonun yanı sıra uyku düzenini de incelemeliler." dedi. BBC

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:09 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.