Değiştirin sağlıklı beslenin!

Bayramda beslenme alışkanlığınızı sağlıklı hale getirin!

Bayramda beslenme alışkanlığınızı sağlıklı hale getirin!

bayrambeslenmeeOruç süresince 2 öğüne bazen de 1 öğüne alışan metabolizma, Ramazan bayramında bozulabilir. Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanın bayramda alınacak kalorisi yüksek besin ve şekerlemelerle riske girebilir. Uzmanlar metabolizmanın uyumu için önemli uyarılarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, beslenme alışkanlıklarının daha sağlıklı hale getirilmesi için Ramazan Bayramı’nın bir fırsat olduğunu ifade ediyor. Ramazan ayıyla değişen günlük beslenme alışkanlıkları, bayramla birlikte eski haline dönecek. Bu dönüş, dikkat edilmemesi halinde kişinin sağlığında ciddi sorunlara neden olabiliyor. 1 aylık uzun süreli açlığa alışan vücudun bayramla birlikte günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı geri dönüş yapacağını ifade eden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, geri dönüş zamanı olan Ramazan Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. gizemkosee

BAYRAM SAĞLIĞINIZI BOZABİLİR!

Oruç süresince 2 öğüne hatta bazen 1 öğüne alışan metabolizmanız bu süreçte yavaşlamış olacak. Ramazan Bayramı’nda beslenme alışkanlığınız yanlış yönde ilerlerse kilo almanıza ve bununla beraber şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerde sağlığın hızlı bir şekilde bozulmasına yol açacak. Ramazan Bayramı’nı bir fırsat bilerek beslenme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı hale getirip yeni bir başlangıç yapabilmek ise elinizde. Metabolizmanın bir ayın ardından eski beslenme alışkanlıklarına dönmesi noktasında bayram sürecinin çok önemli bir dönem olduğunun altını çizen Köse, bayramın ilk günü itibariyle beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor.

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

Bayram gününe başlangıç olarak aile ile yapılan uzun kahvaltılarda makul besinler tüketmelisiniz. Bu kahvaltınızda peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, yeşillik ve tatlı isteğinizi sabit tutmak için meyve marmelatı gibi kalorisi düşük alternatifleri tercih edebilirsiniz. Her ne kadar pide ve beyaz ekmekler çekici gelse de kan şekerinizi dengede tutmak ve sindirim sorunu yaşamamak için tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz.

ŞEKER YERİNE KURU MEYVE VE KURUYEMİŞ İKRAM EDİLEBİLİR

Geleneklerimizin sürdüğü üzere bayram boyunca gelecek olan misafirlere ikram edilen şekerleme ve tatlıların yanında misafirliğe gittiğiniz yerlerde de ikramlar olacaktır. Bu durumu hafif atlatmak için misafirlerinizin sağlığını da düşünerek şekerlemeler yerine kâselerin içini kuru meyveler ve kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz. Kuru meyveleri tercih ederken nişasta ile kurutulan meyvelerden uzak durmalısınız.

MİSAFİRLİKTE MASUM TATLILARI TERCİH EDİN!

Misafirlikteyken ise ev sahibini kırmadan tadımlık olarak ikramlıklardan tüketebilirsiniz. Gün içerisinde birden fazla ziyaretiniz olacaksa yediğiniz şekerlemelere dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca hediye olarak tatlı götüreceksiniz, tatlandırıcı ile yapılan aynı tattaki masum tatlıları tercih edebilirsiniz. Hatta kuru meyve ve hafif tatlıları ara öğün yaparak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

 SIVI KAYBINI 1 HAFTADA DÜZENE KOYMAK MÜMKÜN!

Oruç tuttuğunuz süre boyunca sıvı tüketiminiz 1 litreye kadar düşebilmektedir. Bu uzun süreli kaybını yerine koymak amacıyla vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Günde 2.5 litre su içtiğiniz zaman 1 hafta içerisinde sıvı kaybınız düzelecek ve metabolizmanız tekrar hızlanacaktır.

ANA ÖĞÜNLERE DİKKAT!

Bayram boyunca ana öğünlerinize özellikle yeşil sebzelerden ilave ederseniz bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki gibi geç saatte değil uyku saatinden 5 saat öncesinde tüketmelisiniz. Akşam yemeğinde tüketeceğiniz besinlerin sindirimi uzun sürebileceğinden kaliteli uyumanız için yemeği erken yemelisiniz.

TATLI İSTEĞİNİZİ FRENLEYEBİLİRSİNİZ…

Bayramda kurubaklagil ve et tüketimi artmaktadır. Her ne kadar masum yiyecekler olsalar da yanlarında pişirilen tereyağlı pirinç pilavı tehlike yaratabilir. Pirinç yerine bulgur pişirmeniz ve yanına cacık eklemeniz besin çeşitliliği sağlar. Besin öğelerinden zengin bu beslenme tarzı yemekten sonra tatlı isteğinizi azaltacak ve fazladan kalori alımınızı engelleyecektir. Ayrıca doğru bilinen bir yanlışı tekrarlamamda fayda var. Bu yanlış, zeytinyağının kalorisi olmadığının düşünülmesi ve bolca kullanılmasıdır. Salatalara ve yemeklere kullanacağınız yağ miktarını göz kararı değil ölçerek koyun. Yemek arasında su tüketiminiz de besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır.

EN KOLAY FİZİKSEL AKTİVİTELERLE KALORİ YAKABİLİRSİNİZ…

Her ne kadar fiziksel aktivite yapmanız zor olsa da olabildiğince hareket etmeye çalışın. Araba ve toplu ulaşım yerine yakın yerlere yürümeye çalışın. Bu sene bayramda havalar çok sıcak olmayacağından yürüyüş yapma imkânınız daha fazla olacaktır. Eğer gideceğiniz yerler yakın değilse gün içerisinde daha fazla hareket etmeye çalışın. Asansör yerine merdiven kullanmanız kalori harcamanızı sağlayacağından en kolay fiziksel aktivitedir.

PRATİK ÖNERİLERLE SAĞLIĞINIZI KORUYUN

- Kendinizi, ailenizi, çocukları ve misafirlerinizi düşünerek şekerleme yerine kuru meyve, badem, ceviz tüketin. - Hamur tatlısı yerine meyveli ve sütlü tatlılar tüketin. - Pirinç yerine bulgur tüketin. - Beyaz ekmek, pide yerine tam tahıllı ekmekler tercih edin. Ramazan Bayramı’nın beslenme alışkanlıklarının en sağlıklı hale getirilmesi için harika bir fırsat olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, sağlıklı bu başlangıcı kişilerin hayatı boyunca devam ettirebileceği gibi daha kaliteli bir yaşamı da sürdürebileceğini söyledi. Bayramda illa da tatlı diyenler için ise Köse; meyveli jöle, kakaolu puding, dondurmalı şeftali tatlısı, bitkisel tatlandırıcı ile yapılmış çavdar unlu kekin iyi tercihler arasında olabileceğini sözlerine ekledi.

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.