Daha iyi bir ilişki için bunlara dikkat

Evli çiftlerin bekarlara göre daha uzun yaşadığı ve karşılaştıkları zorluklarla daha kolay baş ettiği, sağlıksız evliliklerde ise çiftlerin kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğu biliniyor.

DAHA İYİ BİR İLİŞKİ İÇİN BUNLARA DİKKAT

ÖNCE KENDİNİZE SONRA İLİŞKİNİZE BAKIN

Fiziksel sağlığınız için vücut temizliğinize dikkat edin, dengeli beslenin ve egzersiz yapın. Duygusal sağlığınız için ise keyif aldığınız etkinlikleri yapın, size iyi gelen insanlarla görüşün.

İÇİNİZDEN GELDİĞİ GİBİ DAVRANIN

Duygularınızı ve düşüncelerinizi açık, net bir şekilde partnerinizle paylaşın. İçinizden geliyorsa partnerinize yaklaşmaktan, sarılmaktan ve dokunmaktan çekinmeyin. Bunu bir görev olarak yapmayın. Eğer bunu bir görev gibi değerlendiriyorsanız ilişkinizle ilgili tehlike sinyalleri ortaya çıkabilir.

BİRLİKTE KEYİFLİ ETKİNLİKLERE KATILIN

Birlikte eğlenebileceğiniz keyifli etkinliklere katılın. Sinemaya, tiyatroya, konsere veya alışverişe gidin, partneriniz için kıyafetler seçin. “Bu sana çok yakışıyor”, “Sende bunu görmek istiyorum” gibi yorumlar yapmaktan çekinmeyin.

CİNSELLİĞİNİZİ YAŞAYIN

Hangi yaşta olursanız olun, tıraş olmaktan, rujunuzu sürmekten vazgeçmeyin. Hafta sonu evdeyken bile en güzel kıyafetlerinizi giyin. Birbirinize güzelliklerinizi gösterin. Fiziksel, duygusal ve cinsel yakınlığınızın tadını çıkarın. Yakınlık çiftlerin ilişki doyumunu artırır. Evlenince coşkunun biteceğini düşünmeyin. Coşkunuz eksildiyse ilişkinizi bir uzmanla birlikte değerlendirmekten çekinmeyin.

KENDİNİZE AİT ZAMANLARINIZ OLSUN Çiftlerin belirli ölçüde birlikte belirli ölçüde de bireysel olabilmesi hem benliklerini korumalarını hem de birlikteliklerini beslemelerini sağlar. Bireysel olarak kendinize özel olan ve ilişkinizin ortak alanlarını birbirinden ayırın. İyi bir ilişki bireylerin hem tek başına hem de bir arada olma ihtiyaçlarını tatmin eder. Bireylerin özel yaşamlarının olmadığı, her şeyin birlikte yapıldığı ilişkilerde yıllar geçtikten sonra bireylerin ilişkiden önce nasıl biri olduklarını, kimlerle görüştüklerini, ilişki yokken nasıl zaman geçirdiklerini unutma tehlikesi ortaya çıkabilir.

Tamamen bireysel hareketler ise çiftlerin birbirlerinden kopuk yaşamasına neden olabilir. Bu noktada çiftlerin birlikte keyifli etkinlikler yaparken aralarında belirli bir mesafe bırakmaları, birbirlerini özlemelerine fırsat vermeleri ilişkileri besler. Bazı etkinliklere partnerinizle katılmak, bazen arkadaşlarınızla yalnız görüşmek çözüm olabilir.

DOYA DOYA TARTIŞIN

Tartışmak kavga etmek değil; fikirlerin, beklentilerin farklı olması, birbirine uymaması ve bunların konuşulabiliyor olmasıdır. Tartışabilmeniz kendinizi, partnerinizi ve ilişkinizi önemsediğiniz, ilişkinizi canlı tuttuğunuz anlamına gelir. Tartışırken birbirinizi suçlamayın ve karşılıklı olarak birbirinizin niyetiyle ilgili peşin hükümlü olmayın. Bunlar yerine karşılıklı bir şekilde ne hissettiğinizi, ne istediğinizi anlamaya çalışın. Çiftlerin problemlerini çözebilmesi ilişkilerinden aldıkları doyumu artırırken, geri çekilmeleri ve problemlerle ilgili konuşmaktan kaçınmaları doyumu azaltıyor.

SORUMLULUKLARINIZI UNUTMAYIN

Evi partnerinizle paylaşırken ev içindeki işlerle ilgili sorumluluk paylaşımı yapmanız gerektiğini unutmayın. Kadın-erkek işi diye ayırdığınız işleri gözden geçirin ve bir ev arkadaşıyla yaşıyor olsaydınız görevleri nasıl paylaşırdınız, payınıza neler düşerdi, onu düşünerek harekete geçin.

mahmure.com


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.