Çölyak hastalığı en çok kadınları etkiliyor

Ortalama 140 kişide bir görülen, hem çocuklukta hem de yetişkinlikte gelişebilen çölyak hastalığı kadınlarda daha fazla görülüyor.

Çölyak hastalığı farkındalığını arttırmak amacıyla, her yıl mayıs ayında bir dizi etkinlik düzenleniyor. ABD’de faaliyet gösteren Ulusal Çölyak Farkındalığı Kuruluşu (NFCA) tarafından düzenlenen etkinliklerle dünyada çölyak hastalığına dikkat çekiliyor.

Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, çölyak hastalığının, ince bağırsağın gluten adlı proteine karşı, ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyet durumu olduğunu söyledi.

BİR OTOİMMÜN HASTALIK: ÇÖLYAK

Savunma sisteminin asıl görevinin, enfeksiyonlar ile savaşmak olduğunu vurgulayan Doç. Antony, otoimmün sisteminin işleyiş mekanizmasına değinerek, Çölyak hastalığının nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

 “Savunma sisteminin görevi, çevremizde maruz kaldığımız, yediğimiz içtiğimiz şeyler için tolerans geliştirmek, vücudumuzun aşırı tepkilerinden korumaktır. Çölyak hastalığı ise ince bağırsağın glutene karşı, ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyet durumudur. Çölyak hastalığında başlıca arpa, buğday ve çavdarda bulunan glütene aşırı tepki verme ve glüteni tolere edememe durumu vardır. Alınan gıdalar, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülür. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.”

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.