Çok tutarsız biriyim

Tutarsız bir insanım bazen çok sakin bazen de çok sinirli olabiliyorum. Etrafımdaki insanları kırıyorum. Sonra da keşke yapmasaydım diyorum.

SORU Çok stresli bir kişiyim. Son zamanlarda boynumun sol tarafına ağrı giriyor, kasılmalar oluyor. Özellikle sıkıldığımda hissediyorum. Stresten olabilir mi?

CEVAP Çok stresli olmak hem kolayca etkilenmek, hem de stresli durumun üstesinden gelmemek anlamında olabilir. Stres zihinsel ve bedensel hemen hemen tüm işlevleri etkileyebilir. Kasılma, özellikle sıkılınca oluyorsa, aralarında ilişki olabilir. Boyun ağrısının gün içindeki zamanı, şiddeti, azalıp artma dönemlerinin olup olmadığı özellikle fibromiyalji yönünden önemli olabilir. Fibromiyaljide de stres önemli bir etkendir. Bu nedenle böyle durumlarda bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanıyla görüşüp gerekirse, bir ruh hekimine başvurmak uygun olur.

SORU Tutarsız bir insanım bazen çok sakin bazen de çok sinirli olabiliyorum. Etrafımdaki insanları kırıyorum. Sonra da keşke yapmasaydım diyorum.

CEVAP İnsanların kişilik yapısı duygu, düşünce ve davranışlarını belirlemede etkilidir. Kişilik yapısının önemli bir özelliği, tutarlılıktır; benzer olaylar karşısında benzer tepkiler gösterir. Bu olmadığında tepkiler değişken olur. İnsanları kırıp sonra pişmanlık duymak o insanların kırgınlığını gidermez. Burada olumlu olan, bu tutarsız durumun farkında olmaktır. Bu da durumu düzeltmek için önemlidir. Günlük yaşamda fevri davranışlar olarak bilinen davranışlar bunun en iyi örneğidir.

SORU Benim unutkanlıkla ilgili ve insanlarla iletişim konusunda sorunum var. Geçmişe dönük yaşadığım olayları ve bir yazı okuduğumda okuduğum aklımda kalmıyor. Bu da benim psikolojimi çok etkiliyor. Bilgi sahibi olamıyorum ve her konuda cahil kaldığımı düşünerek bir kenara çekilip ağlıyorum. Eşimle aramda bu yüzden sorunlar çıkıyor. Konuşma bozukluğu oluyor.

CEVAP Unutkanlık, yeni bilgi öğrenememe gibi belirtilerin çeşitli nedenleri olabilir. Bu konuyu gözden geçirirken, mutlaka kişinin yaşı bilinmelidir. Çünkü ileri yaşlarda bu belirtiler bunamanın ilk belirtileri olabilir. Bunun dışında zihin çok meşgulse, sürekli ve yoğun stres yaşanıyorsa, tiroid hormonlarında ve vitamin B12 düzeyinde düşüklük varsa unutkanlık ve yeni bilgi öğrenememe görülebilir. Sorunun çözümlenmesi için bu etkenlerin gözden geçirilmesi gerekir, bir ruh hekimine veya nöroloğa başvurulmalıdır.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

ÇOK TUTARSIZ BİRİYİM

ÇOK SABIRSIZIM

TAKINTILAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYORUM OLMUYOR

SORU-CEVAPLAR...4. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.