Çok titizim, herkes işini doğru yapsın istiyorum

Aşırı titizim. iş yaparken herkes işini düzgün yapsın istiyorum, elimde değil çok titizim. Ne yapmalıyım? Çok titizim herkesin işini doğru yapmasını bekliyorum. Bu beynimi çok yoruyor. Herkesin birbirine karşı saygılı davranmasını sevgi göstermesini bekliyorum.

SORU

Çok titizim herkesin işini doğru yapmasını bekliyorum. Bu beynimi çok yoruyor. Herkesin birbirine karşı saygılı davranmasını sevgi göstermesini bekliyorum. Biliyorum mümkün değil. İşimi asla şansa bırakmamak için elimden gelen her şeyi yapıyorum. İster istemez sinirli bir görüntü sergiliyorum

CEVAP

"Herkesin işini doğru yapması, birbirine karşı saygı ve sevgi göstermesi" gibi düşünceler ve istekler yanlış değildir. Bu istekler aşırıya kaçar, sizi ve çevrenizdekileri rahatsız etmeye başlarsa, o zaman titizlik (obsesif kompulsif bozukluk) hastalığı söz konusudur. Titiz insanlar kendi normlarına uymayan bir davranışla karşılaşınca, aniden parlayabilir. Bunların size zarar vermemesi için, bu özelliğinizin biraz törpülenmesi gerekir. Daha önce başka sorularda belirttiğim gibi, titizlikte ilaç tedavisi psikoterapiyle birlikte uygulandığında iyi sonuçlar alınmaktadır.

SORU 16 yaşındayım okuyorum en ufak bir sorunu bile kafama takıyorum üzüntüden kollarım da morluklar çıkıyor benim derslerimi de etkiliyor bazen kendi kendime ağlıyorum. Sürekli birisine bağırmak istiyorum bana yardım edin lütfen annem ile babama bile bağırıyorum.

CEVAP Hepimizin strese verdiğimiz tepkiler, stresle baş etme gücümüz farklıdır. Bazı insanlar daha vurdumduymazken, bazı insanlar ufacık bir şeyi bile zihninde büyütebilir. Strese verilen tepkiler duygusal, olumsuz düşünme, davranışsal nitelikte olabilir. Organ olarak kalp, mide, deri daha çok etkilenir. Sizin avantajınız durumunuzun farkında olarak çözüm aramanız ve yaşınızın küçük olmasıdır. Durumunuz değerlendirildikten sonra uygun bir tedavi planlanarak bunların üstesinden gelmeniz sağlanabilir.

SORU Sık sık kendimi bir çıkmazdaymışım dar bir kapana sıkışmışım nefes alamıyormuşum gibi hissediyorum. çok ani bir durumla karşılaştığımda kalbim fırlayacakmış derece de çok çarpıyor. Göğüs kafesimde onun debisini hissedebiliyorum. Her hafta sonu bitmek bilmeyen ailesel (çocuk eş) koşuşturmalarından bana daral geldiğini hissediyorum.

CEVAP Belirttiğiniz durum hem anksiyetenin fiziksel belirtileriyle ilgilidir, hem de sosyal sorunlarınızın bir sonucudur. Yaşadığınız sosyal sorunlar kendinizi kapana kısılmış gibi hissetmenize, anksiyete nefes alamama ve çarpıntı gibi belirtilere neden olmuştur. Anladığım kadarıyla yaşamınızdaki yükler çok fazla. Bunlar kaldıramayacağınız düzeye geldiğinde bir tükenmişlik duygusu ve bunun belirtilerini yaşamanız neredeyse kaçınılmazdır. İlk olarak yükünüzün biraz hafifletilmesi uygun olur. Bunu da en iyi eşinizin desteği sağlayabilir. Yakınlarınızın da (varsa ve zamanları uygunsa) desteği önemlidir. Bunlar yapılamaz veya yarar sağlamazsa, o zaman bir psikiyatrist veya psikolog desteği gerekebilir.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

OKUDUĞUM HER ŞEYİ UNUTUYORUM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:16 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.