Çok para harcayan bir eşiniz varsa mutlaka okuyun

Savurgan biriyle tutumlu biri evlendiğinde mutlu bir yaşam sürdürmeleri mümkün olur mu?

Paranın eşler arasındaki en büyük tartışma konularından biri olduğu söylenir. Taylor Murray ile karısı tanıştıkları ilk günden beri para konusunda birbirinin zıddı iki insan olmuş.

Kaliforniya’da yaşayan 33 yaşındaki Taylor kendisinin savurgan, karısının ise tasarrufu seven biri olduğunu söylüyor.

“O benim bazen sorumsuz davrandığımı düşünüyor, bense onun biraz daha rahat davranıp yaşaması gerektiğini söylüyorum” diyor.

Fakat çağrı merkezleri için program hazırlayan bir şirkette çalışan Taylor ve karısı için böyle bir sorun olmamış. Her iki yaklaşımın da faydasını gördüklerini söylüyor. “Benim harcama güdüm sayesinde heyecanlı seyahatlerimiz oldu ve bunları ömür boyu hatırlayacağız. Eşimin planlı davranması sayesinde ise ipotekle aldığımız bir evimiz ve bankada altı ay yetecek kadar bir birikimimiz var” diyor Taylor.

Taylor ve karısının paraya yaklaşımlarındaki farklılık onlar açısından sorun olmasa da birçok ilişkide bu durum fazlasıyla stresli olabiliyor.

ABD’de ilişki uzmanı April Masini, “Finansal uyumsuzluk ilişkilere çok zarar verir. Aradaki fark kapatılamayacak kadar büyüktür” diyor.

Birçok bekar paraya karşı tutumu kendileriyle aynı olan biriyle evlenmeyi tercih ettiğini söylese de araştırmalar finansal zıtların birbirini çektiğini söylüyor.

Fakat parasal bakımdan zıt olan çiftlerin uygulayacağı bazı stratejiler mutlu bir beraberlik sürdürmelerine yardımcı olabilir.

AYRI HESAPLAR

Herkesin finansal olarak bir miktar özgürlüğe ihtiyacı vardır. Bunu başarmak için üç hesap açabilirsiniz: Biri sizin için, biri eşiniz için biri de eviniz için. Bütün ortak harcamalar ortak hesaptan yapılırken, her biriniz için belirleyeceğiniz bir miktar da kendi hesabınıza aktarılır ve onu harcamak ya da biriktirmek sizin tercihinize kalır.

KENDİNİZİ ONUN YERİNE KOYUN

 

Eşiniz neden para konusunda öyle düşünüyor? Yoksul bir ailede büyüdüğü için her zaman kenarda biraz parası olsun mu istiyor? Yoksa bundan dolayı şimdi düşünmeden mi para harcıyor?

 

Eşinizin davranış nedenini, duygularını ve korkularını anlarsanız adil ve uygulanabilir bir denge için çözüm de üretebilirsiniz.

TAVİZ VERMEYİ BİLİN

Sizden farklı düşünen biriyle birlikte yaşamak her iki taraf açısından da ortada bir yerde buluşmayı gerektirir. Eğer taraflardan biri taviz vermek istemiyor ve karşı tarafın isteklerini görmezlikten geliyorsa bu iyiye işaret değildir. Ancak taviz iki yönlüdür. Bu nedenle inat etmemeye özen göstermek gerekir.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:08 Nisan 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.