Çocuk ve ergenlerde şiddet eğilimi

Çocuk ve ergenlerin şiddet içerikli film, dizi ve bilgisayar oyunlarından etkilenebildikleri bildirildi.

Çocuk ve ergenlerin şiddet içerikli film,  dizi ve bilgisayar oyunlarından etkilenebildikleri bildirildi.

İzmir'de bir öğretmenin öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, dikkatleri çocuk ve ergenlerdeki şiddet eğiliminin nedenlerine yöneltti. Uzmanlar çocuk ve ergenlerde şiddeti artıracak pek çok etkenin bulunduğunu söyledi. Şiddet içerikli yayınların bazı çocuk ve ergenleri olumsuz etkilediğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydetti:

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

“Şiddetle ilgili eğilim giderek artıyor. Sebepleri çok, kişisel sebepler de olabilir, onun dışında toplumsal sebepler de olabilir. Toplumsal sebepler, tüm aileleri etkileyen etkenlerdir. 'Medya' dediğimiz şey, insanların evine sorgusuz  sualsiz girdiği için bunun en büyük nedeni, televizyon, bilgisayar gibi  teknolojilerdir. Şiddet içerikli olanlar veya insanlara şiddet masummuş gibi anlatan birçok yayın herkesi etkilediği gibi çocuk ve ergenleri de etkiliyor. Uçan arabalarda insanlar yanıyor, patlıyor ama arabanın içindekilere bir şey olmuyor gibi... Çocuklar nasıl üzerine kaya düşen Pempe Panter'in ölümsüzlüğünden etkileniyorsa büyük çocuklar da ergenler de bu tür yayınlardan fazlasıyla etkileniyor. Kanıksama geliştiriyorlar. Yapılan haberler bazen özendirici nitelik taşıyor, örneğin (ABD'de okulu basan öğrenci 30 kişiyi öldürdü) çocuk bunu normal bir şeymiş gibi algılıyor. Şiddeti yapanı rol model  alabiliyor.” Şiddet eğilimini tetikleyen, bir başka unsurun adalet kavramının zayıflaması olabileceğine dikkati çeken Yücel, adaletin zayıf olduğunu düşünen kişilerin kendilerince adalet başlayabileceğini belirtti. A.A  


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:02 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.