Çocuk Taklit - Tekrar Yöntemi ile Öğrenir

Çocuk Taklit - Tekrar Yöntemi ile ÖğrenirSinemaya giden ana-baba diş hekimine gidiyorum derse, kapı çaldığında evvela çocuğuna yok dedirtirse o çocuk doğru bir genç olamaz.

Ahmet Bey 6 ve 7 yaşlarında iki oğlu ile bir gişeden geçiyorlar.6 yaşındaki çocuklar ücretsiz.Baba gişe memuruna çocuğunun birinin yedi yaşında olduğunu söyleyip ödemesini yapıyor.Gişe memuru “siz söylemeseydiniz ben yaşlarını bilemezdim” diyor.Baba “Ama onlar zaten biliyorlar” cevabını veriyor.

Yukarıdaki örnek doğruluğun vaaz veya konferans şeklinde anlatılması değil,yaşayarak,örnek olma dili ile anlatılması gerektiği mesajını vermektedir.

Ayşe evde oynarken tabağı kırdı. Annesine karşı savunma olarak ben kırmadım diyordu.Ama kırdığı her halinden belliydi.Anne “Bak kızım bu tabağı sen kırmışsın, belli oluyor, ama şunu bil ; doğru olmak,gerçekleri söylemek tabaktan daha önemlidir” der.Böylece çocuğa doğruluğun erdemi örnek dili ile anlatılmış oluyordu.

“Doğrularda aç eğrilerden tok görmedim” gibi değerli sözler,yalancıya insanların güvenmemesi gibi kötü sonuçlar çocuğun bilinç altına işlenmelidir.

Görüldüğü gibidoğruluk, dürüstlük herkeste olması gereken özellikler ama öyle azaldı ki “Ne dürüst insan” diye parmakla göstermeye başladık.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.