Çocuk beslenmesindeki tehlike

Modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozon; vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden oluyor.Modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozon; vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden oluyor. cocuktehlikeÇocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozonun vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden olduğunu, bunun da özellikle çocuk sağlığında alerjik hastalıklarda artış başta olmak üzere diyabet, çölyak, haşimoto ve hatta kanser gibi pek çok kronik hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, "Çocukları bu hastalıklardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendiren oksidan ve antioksidan dengesini yerine oturtan besinler tercih edilmelidir" dedi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, oksidasyonun dokularda bir elmanın kararmasını andıran bir etki yarattığını aktararak, vücudun bu hasardan korunmak için kendi antioksidan savunma sistemlerini var ettiğini ancak oksidasyon yükü çok fazla olduğunda da bu savunma mekanizmasının etkisiz kaldığını ve bu nedenle antioksidan savunma sistemini güçlendiren besinlerin bolca tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Bitkisel gıdaların antioksidan özelliğinin hayvansal gıdalara göre daha fazla olduğuna işaret eden Tabak, şu bilgileri verdi: "Beslenme tercihleri bitkisel kaynaklardan yapılır, hayvansal gıdalar daha az tüketilirse ve hayvansal gıdaların içinde de en az atık üretenler seçilirse vücudun oksidan-antioksidan dengesi yerine oturur ve bağışıklık sistemi güçlenir. Modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozon; vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden olmaktadır. Bu da özellikle çocuk sağlığında alerjik hastalıklarda artış başta olmak üzere diyabet, çölyak, haşimoto ve hatta kanser gibi pek çok kronik hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çocukları bu hastalıklardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendiren oksidan ve antioksidan dengesini yerine oturtan besinler tercih edilmelidir. Çocuk beslenmesinde mevsiminde olan taze meyve ve sebzelere yer verilmeli. Bir çocuk, havuç, yeşil, sarı, kırmızı dolmalık biber, yeşil ıspanak, semizotu, karalahana gibi sebzeleri, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri ve tam tahıl gibi bitkisel gıdaları her gün dengeli bir şekilde tüketilmeli." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:02 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.