Çocuk beslenmesinde 10 bilimsel öneri

Cornell Üniversitesi Gıda ve Marka Laboratuvarı’nda yapılan araştırma sonuçları anneleri yakından ilgilendiriyor.

Cornell Üniversitesi Gıda ve Marka Laboratuvarı’nda (FoodandBrandLab) yapılan araştırma sonuçlarına göre, çocuklara yemek yedirirken ve onların beslenme alışkanlıklarını düzenlerken dikkat edilmesi gereken 10 önemli konu şunlardır:

BÜYÜK BOY TABAK, KÂSE VE BARDAK KULLANMAK

Büyük boy tabak, bardak ve kâse kullanmak, çocukların farkında bile olmadan daha fazla yemelerine neden olmaktadır. Çocuklara yiyeceklerini, yetişkinlerin kullandığı büyük boy tabak, bardak ve kâselerde sunmak, önlerindeki yemekten %52 daha fazla yemelerine neden olmaktadır. Özellikle tabaklarını sağlıksız yiyecekle doldurdukları göz önüne alınırsa bu etki, gelecekte sağlık ve kilo problemlerine yol açabilir. Çocukların kendi yaşlarına uygun daha küçük boy tabak, bardak ve kâse kullanımıyla daha doğru beslenmeleri sağlanabilir.

SAĞLIKSIZ ALTERNATİFLERİN GÖZ ÖNÜNDE OLMASI

Göz önünde duran ve uzanma mesafesinde bulunan yiyecekler daha hızlı yenirler. Özellikle atıştırmalık ya da kalorisi yüksek yiyeceklerin (çikolata, cips gibi) dolabın/buzdolabının en ön rafında ya da çocukların görmesinin ve ulaşmasının çok kolay olduğu bir noktada bulundurulmaması, bunların daha az yenmesine yardımcı olacaktır.

ÇOCUKLARI YEMEK HAZIRLAMA SÜRECİNİN DIŞINDA BIRAKMAK

Çocukları, yemeğin hazırlanma sürecine dâhil etmek önemlidir. Bu, sadece yemeğin pişirilmesi olarak algılanmamalıdır. Yaşlarına göre çocuklara, yiyecek alışveriş listesi yapmak, masanın hazırlanmasına ve toplanmasına yardım etmek gibi görevler verilebilir. Bu şekilde çocuklar yiyeceklere aşinalık kazanacaklardır ve kendi hazırladıkları yiyecekleri yeme istekleri de artacaktır.

ALTERNATİF ATIŞTIRMALIKLAR BULMAK

Çocukların yemek aralarında atıştırmalık bir şeyler yemelerini tamamen yasaklamak ya da tamamen denetimsiz bırakmak yerine en doğru yaklaşım, çocukların daha sağlıklı besinler atıştırmalarını sağlamaktır. Ailelerinin limitleri doğrultusunda atıştırmalık yiyen çocukların daha sağlıklı besinler yediği belirlenmiştir. Örneğin, bir kâse dolusu şekerleme ya da cips yerine, atıştırmasını tamamen yasaklamadan, çocuğu daha sağlıklı bir alternatife yönlendirmek, yaşına uygun porsiyonda meyve, salatalık, peynir vb. daha uygun olabilir.

İLGİ ÇEKECEK YİYECEK İSİMLERİ BULMAK

Çocuklar genelde sebze yemek istemezler. Bunu önlemek için sebzelere çocukların ilgisini çekebilecek isimler vermek size yardımcı olabilir. “Havuç” yerine “kıtır havuç çubukları” gibi bir isim, çocukların daha çok ilgisini çekebilecektir. Bu yöntemle çocuklar bir anda tüm sebzeleri yemeseler bile, bunları tabaklarına alabilir ve biraz tadına bakabilirler. Böylece sebzeye aşinalık kazanabilirler.

MEYVELERİ DİLİMLEMEK

Özellikle küçük çocuklar, dilimlenmeden verilen meyveleri zorlanarak yerler. Daha ileri yaşlardaki gençler ise, arkadaş grupları içinde bir elmayı ısırarak yemek istemeyebilirler. Bunun için, meyveleri çocuklara evde dilimleyerek vermenin yanı sıra beslenme çantalarına dilimleyerek koymak, onların bu meyveleri daha çok yemelerini sağlayacaktır.

ÇEŞİTLİ VE RENKLİ TABAKLAR HAZIRLAMAK

Yiyeceklerin tabak içindeki sunumu, tabakta kaç çeşit ve hangi yiyeceklerin olduğu, tabağın ne kadar dolu ya da boş olduğu, hem görsel açıdan çok önemlidir hem de ne kadar yiyeceğimizi etkileyen bir faktördür. Özellikle restoranlarda yapılan tabak sunumları bunun güzel bir örneğidir. Tüm bu faktörler, aslında çocukların algısı ve yemesi açısından önemlidir. Ancak bu, pek hesaba katılmayan bir etkendir.  Çocuklara servis yaparken, porsiyonlar küçük hazırlanmalı, tabakta renk olması sağlanmalı, çeşitli yiyeceklerden koyarak ve bunları tabağın farklı noktalarına bölüştürerek sunum hazırlanmalıdır.

O TABAK BİTECEK!

Yemek yeme konusunda ailelerin çocuklara davranış biçimleri, çocukların yetişkinlik dönemlerinde ve evden uzak oldukları dönemlerde, yiyecekleri yemek miktarına ve yeme alışkanlıklarına ışık tutar. Yapılan çalışmalar, sürekli olarak tabağındakileri bitirmesi söylenen çocukların, evlerinden ve ailelerinden uzak olduklarında daha fazla yeme eğilimi gösterebildiğine işaret etmektedir. Bu, doğru beslenme konusunda hem ailelerin hem de danışmanların göz önüne alması gereken önemli bir unsurdur.

 

PEMBENAR


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.