Çocuğunuzu karanlık odayla cezalandırmayın

Karanlık odaya kapama cezası çocuğunuzda ilerleyen yaşlarda kapalı alan korkusu gelişmesine neden olabilir.

Kapalı bir odada uzun süre tutulan çocuklarda ileriki yaşlarda klostrofobi, yani kapalı alan korkusu gelişiyor.

KLOSTROFOBİ NEDİR?

Klostrofobi, kişinin kapalı alanlarda yaşadığı ciddi iç sıkıntısı ve fizyolojik belirtilerin de eşlik etmesiyle ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlık. Kapalı alan fobisi, asansöre veya trene binme, sinemaya gitme gibi durumlarda ciddi sorun yaşattığı için kişinin sosyal ve iş yaşantısını olumsuz etkiliyor.Günlük hayatın bir gereği olarak kapalı alanlarda zaman geçirmesi gereken ve bu konuda mantığın açıklayamadığı nedenlerden dolayı sıkıntı yaşayan kişiler, psikolojik açıdan hüzün, duvarların üstüne gelmesi gibi duygu durumlarıyla baş etmek zorunda kalıyor. Bu kişiler ayrıca; titreme, nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı gibi fizyolojik sorunlarla da karşı karşıya kalıyor.

KORKU ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OLUŞABİLİR

Klostrofobinin nedeni kesin olarak bilinmiyor ancak çocuklukta veya ergenlik çağında yaşanmış korkutucu bir olay ilerki yaşlarda klostrofobi olarak ortaya çıkabilir. Hastalığın tedavisi bilişsel davranışçı terapiyle büyük ölçüde başarı sağlanabilir. Bazen hastanın durumuna bağlı olarak antidepresan ilaç desteği de alınabilir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.