Çocuğunuzla her gün müzik dinleyin

CÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, ebeveynlere çocuklarıyla her gün bir süre müzik dinlemelerini önerdi.

CÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, ebeveynlere çocuklarıyla her gün bir süre müzik dinlemelerini önerdi.

cocukmuzikCumhuriyet Üniversitesi eğitim Fakültesi  Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, ebeveynlere  çocuklarıyla her gün bir süre müzik dinlemelerini önererek, "Ebeveynler bu  uygulamayı yaptıkları takdirde çocuklarıyla müzik dinlemenin, onların hem sosyal  gelişimine hem duygusal bağlılığına hem de akademik başarısına olumlu yansıdığını  görecekler" dedi. Dilci,  müzik ve ritmik davranışların  çocukların gelişimine ve akademik başarıya etkisi üzerine araştırma yaptıklarını  söyledi.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Bu kapsamda 12-14 yaş arası çocuklarla ilgili 6 ay gözlem ve uygulama  yaptıklarını anlatan Dilci, çocuklara günün belli bir saati müzik dinletmenin,  onların ritmik becerilerinin gelişmesini sağladığını, duygusal gelişimine olumlu  etki ettiğini ve çocuğun sosyal uyum becerilerinde önemli artışlar olduğunu  gözlemlediklerini belirtti. Doç. Dr. Dilci, ailelerin, çocuğun müzik kulağına ve hangi tür  müziklerden hoşlandığına dikkat ederek müzik dinletmeleri gerektiğini  vurgulayarak, "Anne ve babalar çocuğuyla müzik etkinliği paylaşırlarsa onun  kişiliğine, sosyal uyumuna ve akademik başarısına katkı sunmuş olur" ifadesini  kullandı. Ebeveynlerin gün içerisinde belli saatleri çocuklarıyla müzik  dinlemeleri için ayırmaları gerektiğini dile getiren Dilci, şunları söyledi: "Araştırmada ilköğretim 5. sınıf ve ortaokul 1. sınıf arasında  yoğunlaştık. Çalışmanın sonucunda çocukların akran grubu içerisinde, sosyal uyum  problemlerinin giderilmesinde ve öz güven artışına bağlı akademik başarının  artmasında müziğin olumlu etkide bulunduğunu gözlemledik. Ailelere önerimiz,  çocuklarıyla her gün belli bir saat dinlendirici, eğlendirici içerikteki ve  onların sevdikleri müzikleri dinlemeleri. Çocuklarının gelişim evrelerini de  dikkate alarak, özellikle ergenlik dönemlerinde onları şiddetten uzak tutacak  sakinleştirici müzik dinletmeliler. Türk hafif veya Türk pop müziği, ney sesi,  çocuklarının sevdiği ve onların zevklerine uygun müzikleri dinletilebilir. Klasik  müzik de bu anlamda bir dinlenme aracı olarak önerilebilir ancak bunların  sıraları da iyi ayarlanmalı." Doç. Dr. Tuncay Dilci, ailelere, çocuklarına gün içinde hangi saat  diliminde, hangi müzik türünün dinletilmesi konusunda bilgi sahibi olmalarını  önerdiklerini belirterek, "Bu anlamda aileler, bilgi edinmeli, araştırmalı,  rastgele türü belli olmayan müzik türlerini çocuklarına dinletmemeli. Ebeveynler,  bu uygulamayı yaptıkları takdirde çocuklarıyla müzik dinlemenin, onların hem  sosyal gelişimine hem duygusal bağlılığına hem de akademik başarısına olumlu  yansıdığını görecek" diye konuştu. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:27 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.