Çocuğunuza bağımlılığı nasıl anlatırsınız?

Herhangi bir maddeye bağımlı hale gelmeyi önlemek için daha çocukluk döneminde ailelerin bilinçli şekilde çocuklara eğitim vermesi gerekiyor.

Beslenmeden, sağlıklı diş fırçalamaya kadar, tüm sağlıklı alışkanlıklar için okul öncesi dönemde verilen eğitim büyük önem taşıyor. Bu nedenle bağımlılık yapan maddelerden uzak kalmada bu dönemin aileler tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.

Uzmanlar, okul öncesi dönemde çocuklara sigara, alkol ya da diğer bağımlılık yapıcı maddeler hakkında bilgiler vermenin yaş gruplarına uygun olmadığı için gerekmediğini, ancak çocukların karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirerek, onların geleceğe dönük riskli davranışlara yönelmelerini önlemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte pek çok aile, okul öncesi dönemde bağımlılık yapıcı maddelere karşı çocuğunu nasıl koruyacağı ve bu konuyu nasıl anlatabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi değil.

Yeşilay Dergisinin Haziran sayısında çocukların bağımlılıklar konusunda erken yaşlarda nasıl bilinçlendirileceği ve olumlu davranışların nasıl kazandırılacağı konusu ele alındı. Uzmanlara göre, okul öncesi dönemde, sağlıklı yaşamın önemini eğlenceli şekilde çocuğa anlatmak ve doğru tercihler yapabilmesi için yol gösterici olmak gerekiyor. Aileler, çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli fırsatlar oluşturmalı; sağlığı, refahı ve bireysel çevresi için önce kendi sorumluluğunu alması gerektiği bilincini kazandırmalılar.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:16 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.