Çocuğunuz küfür mü ediyor

Çocuğunuz çok mu küfür ediyor? Çocuklar niçin kötü söz kullanır? Genellikle hangi yaşlarda kötü söz kullanırlar?

Uzmanlar anlatıyor:

Ailelerden  'bizim evde hiç küfür edilmez. Bu çocuk nereden öğrendi bilmiyorum…. Devamlı kötü kelimeler kullanıyor, ne yaparsak yapalım engelleyemiyoruz" yakınmalarını sık sık duyarız. Çocuklar niçin kötü söz kullanır? Genellikle hangi yaşlarda kötü söz kullanırlar?

Çocuk öğrenmeye çok açıktır. İyi şeyleri de kötü şeyleride kolay öğrenir. Bu yüzden çocuk eğitimi çok önemlidir. Bu nedenle anne babayı çocuk eğitimi için eğitmek gerekir. Çocuk evde kötü sözler duymuyorsa bile kreş çağndan sonra çevresinden bu tür sözler duyup öğrenebilir ve bunu anlamını bilmeden kullanabilir. Bu sözler öfke anında vurgulu kullanıldığı için çocuk bunun kişiyi kızdıracak birşey olduğunu bilir bu yüzden kullanır ama gerçek anlamını tam olarak kavramaz. Tabi daha büyük yaşlarda ergenlikte bilinçli küfürlerde söyleyebilir. Yani çocuk her yaşta kötü sözler öğrenir ve kullanır.

Çocuk ailesinden veya dış etmenlerden (tv, arkadaş vs.) kötü sözleri duyabiliyor. Ayrıca bu kötü sözlerin ne manaya geldiklerini dahi bilmiyorlar. Bazı Aile, çocuk kötü söz sarf ettiğinde gülebiliyor veya çocuklarının küfür etmesi hoşlarına gidebiliyor. Ailenin yaptığı bu davranış doğrumudur? Niçin?

Bazı aileler çok küçük yaştaki çocukların anlamını bilmeden söylediği küfürlere gülerek tepki verirler bu da çocuğun ilgi çekmesine neden olur ve çocuk tekrar ilgi çekmek için aynı küfürü tekrar tekrar söyler. Ailenin gülmesi çocuğun küfür etmesini pekiştirir. Bu nedenle aile çocuğun bu davranışı yapmaması unutmasını istiyorsa buna gülerek karşılık vermemelidir.

Bazı ailelerde küfür eden çocuğuna 'ağzına acı biber sürerim, bak döverim' gibi sözler sarf edebiliyor. Bu davranış doğrumudur? Niçin?

Bazen çocuk öfke ile küfür edebilir burada karşı tarafı kızdırmayı öfkelendirmeyi amaçlar ağzına acı biber sürerim, bak döverim' gibi sözler çocuğun bu davranışını pekiştirir daha çok tepki vermede geçiştirilmeli üzerinde durulmamalı sinirlendiğinizi hissettirmemelisiniz. Bu çocuğun o davranışını söndürecektir.

Ailelerin kötü söz söyleyen çocuklarına karşı sergiledikleri yanlış davranışlar nelerdir?

Yalnış davranışlar olumlu yada olumsuz ya da gülme ve ya aşırı öfkelenme gibi aşırı tepkilerden uzak durup durumu geçiştirmeye çalışmalı konuyu değiştirmelidir. Gülme yada öfkeyle aşırı tepki verme küfür davranışını pekiştirir. Çocuğun öfkesi geçtikten sonra bu davranış hakkında konuşulabilir. Olumsuz davranış olduğu yapmaması gerektiği sakin bir dille çocuğa anlatılır.

Ebeveynler, çocuklarda kötü sözleri önlemek için neler yapmalılar?

Kötü sözleri duymasını aile engelleyemez fakat genel terbiye ve ahlak kurallarını çocuğuna kendi davranış ve yaşam tarzıyla öğreten aileler bundan korkmalarına gerek yoktur. Bir süre bu sözleri kullansa dahi bir süre sonra genel eğitim yapısına uymadığı için çocuk bu davranışını bırakacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Mart 2021Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.