Çocuğumu yatağına gönderemiyorum diyenlere

"Çocuğumu yatağına gönderemiyorum" diyorsanız işte size öneriler...

"Çocuğumu yatağına gönderemiyorum" diyorsanız işte size öneriler...

Küçük çocukların yatağa gitmeye direnmelerinin doğal olduğunu söyleyen Dr. Ayten Erdoğan, bu durumun olası nedenlerini ve ailelerin hangi taktikleri deneyebileceğini anlattı. Bazı çocuklar karanlıktan (yatağın altında yaşayan canavarlar, dolabın içindeki öcüler, vb.) veya yalnız kalmaktan korktuğu için yatağa direnç gösterirler. Bazıları da böyle davranarak bağımsızlığını sınamaktadır. Özellikle anne-babası çalışan bazı çocuklar da onları özlediğinden ve birlikte biraz daha fazla zaman geçirmek istediğinden yatmaya karşı direnç gösterirler. Yatağa gitme mücadelesini geçmişte bırakmak ve çocuğunuzun kolayca yatağına yatıp, tatlı rüyalara dalmasını sağlamak için bunları deneyebilirsiniz:

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

UYKU ÖNCESİ RUTİNİ OLUŞTURUN

Uyku öncesi rutini günün koşturmalı ve telaşlı değil sakin ve rahatlatıcı bir kısmını oluşturmalıdır. Dişlerini fırçalaması, ılık bir banyo alması, sevilen bir oyuncakla beraber yatağa girmesi, ona kitap okumanız veya aklından geçen herhangi bir konuda onunla hoş bir kısa sohbet etmenizi içeren, rahatlatıcı aktivitelerden oluşan bir yatma öncesi rutini oluşturarak (ve buna sadık kalarak) yatma zamanını çocuğun hoşuna giden bir zamana dönüştürün.

BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRİN

Yatma zamanından uzun bir süre önce "birlikte zaman" geçirin. Çocuğunuzla gün içinde olanlar hakkında sohbet edin. Yatağa gitmek istemiyorsa bunun nedenini sorun ve sorununu çözmesinde ona yardımcı olun.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

ODAYI AYDINLATIN

Karanlık korkusu varsa odasına gece lambası koyun ve istediğinde açması için bir el feneri verin.

MÜZİK AÇIN

Uykuya dalmasını kolaylaştıracak sakin ve rahatlatıcı bir müzik açın. Müzik diğer gece seslerini de maskeleyerek çocuğun bu seslerden korkmasını önlemeye de yardımcı olabilir.

ODASINI CAZİP HALE GETİRİN

Odasını içinde bulunmaktan hoşlandığı bir yer haline getirin. Yatak örtüsünü, duvara asılacak tabloyu, vb. onun seçmesine izin vererek odasını kendisinin dekore etmesine yardımcı olun.

ÖNCEDEN HATIRLATIN

30 dakika önceden uyku öncesi rutininin başlayacağını hatırlatın. 15 dakika sonra bunu yeniden hatırlatın ve zaman gelince rutin faaliyetleri başlatın. Fazladan zaman tanımanız oyalama davranışlarını teşvik edeceği için önceden belirlediğiniz sürelere mutlaka sadık kalın.

SEÇİM YAPMA ŞANSI VERİN

Yatağa gitmeyi reddetmek çocuğun yeni keşfettiği bağımsızlığını sınamasının bir yoludur. Örneğin, okunacak kitabı ve giyeceği pijamayı seçmesine, dişlerini banyodan önce mi sonra mı fırçalayacağına karar vermesine izin vererek rutin üzerinde belli bir kontrole sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

ÖDÜLLENDİRİN

Belli bir rutine bağlı kalırsa bir çıkartma kazanacağını ve örneğin peş peşe üç çıkartma kazandığında yeni bir kitap veya birlikte parka gitmek (ya da beraberce belirleyeceğiniz başka bir şey) gibi bir ödül kazanabileceğini söyleyin (ve söylediğinizi uygulayın).

GÜVEN VERİN

Kendiniz yatmadan önce onu mutlaka kontrol edeceğinizi söyleyin.

CEZA OLARAK YATAĞA GÖNDERMEYİN

Yatma zamanı hakkında yanlış mesaj vereceğinden, asla cezalandırmak yatağına göndermeyin. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.