Çocuğum telefona çok bağlı, ne yapmalıyım?

Çocuğunuz telefonla çok oynuyorsa, 'Çocuğum telefona çok bağlı, ne yapmalıyım? diyorsanız... Üsküdar University Europe bünyesinde etkinlikler düzenleniyor. Özellikle çocuk psikolojisi ve eğitim ile ilgili düzenlenen çalışmalar yoğun bir katılımla gerçekleşiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzm.Psk.Eda Yavaş Togaer'in telekonferansla verdiği “Çocuğumuzun sosyalleşmesini nasıl sağlarız?” başlıklı etkinlik, Almanya’daki vatandaşlarımızdan büyük ilgi gördü.

Çocuğum telefona çok bağlı, ne yapmalıyım?Uzm.Psk.Eda Yavaş Togaer'in telefon bağımlılığıyla ilgili açıklamaları...

ÇOCUĞUN ELİNE CEP TELEFONUNU BİZ VERİYORUZ

Akıllı telefonları önce yetişkin olarak biz kontrollü kullanmalıyız ki çocuğa uygun ve doğru model olalım. Çocuk iletişim kurmaya başladığı andan itibaren yemek yemesi için veya işlerimizi yapabilelim diye çocuğun eline cep telefonu veriyoruz.

CEP TELEFONUNU HAYATIMIZDAN ÇIKARAMIYORUZ

Çocuk; TV gibi, cep telefonu gibi sürekli uyarı veren bir alet ile odaklanmayı öğreniyor. Zaman içerisinde cep telefonuyla, oyun oynamak gibi daha farklı yollarla sosyalleşmeyi öğreniyorlar. Bu yüzyılda, cep telefonunu tamamen hayatımızdan çıkaramıyoruz.

ÇOCUKLAR NEDEN CEP TELEFONUNA MERAKLI

Çocuklar akranları ile sohbet edebilmek, dünyayı takip edebilmek için cep telefonuna ihtiyaç duyuyorlar. Biz 18 yaşından önce bağımlılık kelimesini çok kullanmak istemiyoruz. 18 yaşından küçükler için davranışı “Sorunlu kullanım” diyerek açıklıyoruz.

KENDİLERİNİ RAHAT HİSSETMİYORLAR

Çocuk öncelikle telefonuyla ne yapıyor, ne kadar vakit geçiriyor sorularına sağlıklı cevaplar vermemiz lazım. Sorunlu kullanım diyebilmek için çocuğun işlevselliğini ne kadar etkilediğine bakmamız lazım.Okul başarısı iyi sadece sosyalleşmek için mi kullanıyor yoksa hiç odasından dışarı çıkmayıp sadece telefon ile mi uğraşıyor.

Kendisini arkadaşları içinde rahat hissetmeyen çocuklar, birebir iletişimden kaçınan çocuklar cep telefonuna  yönelebiliyor. Sadece oyun oynamak isteyebilir veya aile ile vakit geçirmek istememek de çocukları telefona yönlendirebilir.

ÇOCUĞU ÇOK İYİ TAKİP EDİN

Çocuğum telefona çok bağlı, ne yapmalıyım? 2

Aile bu noktalara dikkat ederek çocuğu çok iyi takip etmeliler ve bu sorulara net cevaplar vermeliler. Özgüveni yetersiz çocuklar, sosyal ilişki problemi yaşayan çocuklar, telefona daha düşkün olabilirler. Telefon çocuğun kendi alışkanlığı mı yoksa başkalarını taklit mi ediyor sorusuna da yine net cevap vermek gerekir. Peki çocuklara cep telefonu alışkanlığı konusunda nasıl yaklaşmalıyız?Çocukları mutlaka iyi anlamak ve bu konudaki yönelimlerinin nedenlerini iyi araştırmamız lazım. 

KARŞILIKLI KONUŞUN

Kendi kendimize kurallar ve yasaklar  uygulamak yerine çocukla karşılıklı konuşmak ve ortak bir yol bulmak gerekir. Çocuğa, fazla kullanımın zararlarını çok net anlatmak ve bir zarar algısı oluşturmak gerekir.  Çocukla işbirliği yaparak belirlenecek kurallara uyum da daha yüksek olur. Telefonu  tamamen çocuğun hayatından çıkarmak çok ciddi reaksiyona neden olur.

HERKESİN KURALLARI FARKLIDIR

Önce ders çalıştığı takdirde cep telefonuyla ortak belirlenecek süre içerisinde kullanım sağlaması sağlıklı bir yoldur. Herkesin evinin kuralları farklıdır. Sizin evinizde belirli bir yaşta cep telefonu almak konusunda bir kural var ise başkasının anne babası daha erken yaşta aldı diye almamanız gerekiyor. Evinizdeki kuralları çocuğa anlatıp durumu sağlıklı şekilde izah etmek gerekir.  

ERGENLERDE DURUM DAHA ZOR

Ergenlerde durum biraz daha zordur. Bu süre ailelerin, çocuklarla daha fazla çatışma yaşadıkları bir dönemdir. Ergene evin kurallarını anlatmak ama öncesinde de onu çok iyi anladığınızı ihtiyaçlarını önemsediğinizi belirtmeniz gerekir. Her iki tarafın anlaştığı sınırlar konulursa, daha sağlıklı bir iletişim olur.  Ancak her durumda çocuğun cep telefonunu ne için kullandığından haberdar olmak ve takip etmek gerekir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:10 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.