Cinsellik konusunda bilmedikleriniz

Marvin Gaye “Let’s Get It On” adlı parçasında cinselliği böyle betimliyor..

444 kişi üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda insanları cinsel ilişkiye iten 237 neden olduğunu ortaya koyan uzmanlar bu kavrama daha farklı bir açıdan yaklaşıyor.

• Kadın denekler arasında en üst sırada yer alan 50 nedenin başında “Sarhoştum” gelirken erkek deneklerde “Yararlanmak” başı çekiyor.

• İster inanın, ister inanmayın- dirimbilim uzmanları bile cinselliğin neden yaşandığı konusunda görüş birliğine varamıyorlar.

• Bu konuda en yaygın evrimsel görüş bir canlı türünün iki üyesi arasındaki DNA birleşmesinin gen havuzunda çeşitlilik yarattığı yönünde. Ne var ki eşeysiz üreme bu açıdan çok daha elverişli bir yöntem.

• Önde gelen varsayımlardan bir tanesi de çeşitlilik içeren bir gen havuzunda daha zararsız olan asalaklara karşı bir savunma yöntemi olarak cinsel birleşmenin tek başına üremeden daha etkili olduğunu öne sürüyor.

• 2009 yılında, biri eşeyli öteki eşeysiz üreyen iki farklı salyangoz grubunu gözlemleyen bir araştırma ekibi bu görüşü destekleyen bulgular elde etti.

Zamanla eşeysiz üreyen salyangozların asalaklara çok daha duyarlı duruma geldikleri ve çok daha büyük bir hızla öldükleri görüldü.

• Bu durum cinsel birleşmenin insanı hastalıklardan tümden koruyacağı anlamına gelmiyor. Yaklaşık 3.7 milyon Amerikalının cinsel birleşme yoluyla bulaşan Trichomonas vaginalis adlı en yaygın asalaklardan birini taşıdığı belirtiliyor.

• İnsanoğlunun bir sorunu olabilir mi? Hawaii’de yaşayan belli türdeki erkek çekirgelerin dişileri kendilerine çekmek için çıkardıkları sesler asalak larvalar üreten bir tür sineği de kendine çekiyor. Larvalar olgunlaştıklarında çekirgenin içinden fırlayarak bu canlıların anında ölmelerine yol açıyorlar. • Değişinime uğrayan ve bu sesleri çıkartmaları önlenen kimi erkek çekirgeler, ölümcül sineklerin saldırısından da korunmuş oluyorlar.

Sessiz çekirgeler sineklere karşı savunmasız çığırtkan çekirgelerin yanlarına gizlice ilişerek kızları tavlamaya çalışıyorlar.

• Doğanın en incelikli cinsel birleşme ayinlerinden birine Pisauridae türü yer avcı örümceklerde tanık olunuyor. Bu türün erkekleri yenebilir böceklerden oluşan armağanlarını örümcek ağıyla sarıp sarmaladıktan sonra olası eşlere sunuyorlar.

• Kimi zaman erkek örümceklerin bu armağan paketlerine yenmiş böcek kalıntıları gibi değersiz şeyleri de tıkıştırıdıkları oluyor. Bu yüzden dişiler zamanla bunları önceden gözden geçirmeyi de öğrendi. Danimarkalı araştırmacılar armağanlarını en güzel paketleyen erkeklerin dişileri tavlamada çok daha başarılı olduklarını ortaya koydu.

• Cinsiyetlerin savaşı: Dişi moskof ördeğinin cinsel organı da burgu biçiminde olmakla birlikte, tek farkı ters yönde olması. •İnsan türünün erkeklerinde cinsel uyarılmanın ölçülmesi amacıyla uygulanan “fallometri” yönteminde, genelde cinsel organın içine rahatlıkla yerleştirildiği gaz dolu silindir bir hazneden yararlanılıyor. Böylece dışarıya çıkan gaz miktarı kaydediliyor. • Bu yöntemin kadınlardaki karşılığı da dölyolundaki atım ve kan yoğunluğu değişikliklerinin ölçüldüğü “vajinal fotopletismografi” adlı yöntem.

• Ontario Queens Üniversitesi ruhbilimcilerinden Meredith Chivers erkek ve kadın deneklerin erotik filmlere gösterdikleri tepkiyi yansız olarak araştırmak amacıyla benzer aygıtlardan yararlandı. Sonuçta karşıcinsel erkeklerin yanı sıra eşcinsel kadın ve erkeklerin de tercih ettikleri cinsin çekici üyelerini, sözgelimi plajda yürümek gibi, cinsellik içermeyen etkinlikler sırasında izlediklerinde eşit oranda uyarıldıkları görüldü. Karşıcinsel kadınların ortalıkta çıplak gezinen erkeklerden pek de etkilenmediklerine tanık olundu.

283 genç erkeğin katıldığı deneyde deneklerden cinsellik, yemek, ya da uykuyu her düşündüklerinde ellerindeki golf skor sayacına basmaları istendi. Sonuçta, genç erkeklerin gün içinde cinselliği yalnızca 19 kez uslarından geçirdikleri görüldü. • Deneye katılan kadın deneklerin bir günde ortalama 10 kez cinselliği düşündüklerine ve her iki cinsin de yemek ile uykuyu en az cinsellik denli kafalarından geçirdiklerine tanık olundu.

CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJ


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.