Cinsel hayatı bitiriyor

Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) cinsel hayatı bitiriyor.

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS), genellikle mesane kontrolünün kaybı olarak tanımlanıyor. Sık idrara çıkma ve idrar kaçırmaya yol açan sorun, her 5 kadından ve her 7 erkekten birinde görülüyor.

Aşırı aktif mesane sendromunun risk faktörleri arasında obezite, sigara, dolaşım sistemi hastalıkları, genetik yatkınlık, menopoz, böbrek hastalığı ve diyabetin bulunduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Gülpınar, “Aşırı Aktif Mesane Sendromu sıkışma hissi, sık sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe ve altına kaçırma korkuları ile kendini gösteriyor. Çoğunlukla kadınları etkilemekle birlikte, erkekleri de ilgilendiren sorun, cinsel, fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki açıdan yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor” dedi.

AŞIRI AKTİF MESANE BÖREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

“Aşırı Aktif Mesane” olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini belirten Doç. Gülpınar, “Aşağıdaki soruların en az birine ‘evet’ cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir” diye konuştu.

"40 YAŞ ÜSTÜNDE CİNSEL HAYATI BİTİRİYOR”

Aşırı Aktif Mesane Sendromunun; işten ayrılma, erken emeklilik ve depresyon sebebi olabildiğini, genç yaşta ise okul başarısını etkilediğini aktaran Gülpınar, “İdrar kaçırma 40 yaş üstünde cinsel hayatı bitiriyor. Represyon riski diğer insanlara göre 3 kat fazla. Erken emekli olmaya zorluyor, seyahate çıkmayı engelliyor, insanları sosyal hayattan koparıyor. Tuvalete yetişemeyeceğim kaygısı ile hareket eden hastalarda düşme riski %26, kırık riski %34 daha fazla. Toplumun neredeyse 6’da birini etkiliyor ama hekime başvurma oranı oldukça düşük” dedi.

İDRAR KAÇIRMA SORUNU OLANLAR BUNLARA DİKKAT

Bazı önlemler ve koruyucu tedavi yöntemleriyle bu sorundan kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Gülpınar, “Tedavide birinci basamak aşırı aktif mesaneye neden olabilecek kafeinli, asitli, baharatlı ve alkollü içeceklerin kısıtlanması. Sıvı alımının dengelenmesi, idrar yapmayı belli saatlerde yapma ve pelvis taban egzersizleri idrar kaçırmaya karşı alınacak önlemler arasında sayılabilir” diye konuştu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Ocak 2018Yayınlanma Tarihi:20 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.