Çin'de milyonlarca 'artık erkek' eş arıyor

Çin'de kadın ve erkek nüfus arasında giderek açılan fark erkeklerin eş bulmasını zorlaştırıyor. 30 yaşını aşkın "artık erkekler" eş bulmak için olmadık yollara başvurmak zorunda kalıyor.

Çin'de 30 yaşını aşkın bekâr erkeklere "şengnan" deniyor. Bu kelime, hâlâ evlenecek bir eş bulamamış "artık erkek" anlamına geliyor. Nüfus içinde erkek sayısının giderek arttığı bir ülkede büyük bir sorun bu.

Çin'de yakın zamana kadar uygulanan tek çocuk politikası nedeniyle erkeklerin sayısı kadınlardan çok daha fazla. Bu politika 2015'te kaldırıldı, ancak etkisinin görülmesi yıllar alacak.

Erkeklerin kadınlardan fazla olması onların eş bulma olanağını sınırlıyor. 2020'de evlenme yaşına gelmiş erkek ve kadınlar arasındaki farkın 30 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. 2030'da ise Çin'deki erkeklerin dörtte birinin 30'lu yaşlarında hâlâ evlenmemiş olması bekleniyor.

Çin'de erkek nüfusun daha fazla olması evlilik dengesini sarsıyor.  Bu nedenle erkekler arasında eş bulma yarışı giderek kızışıyor. Bu durum, kadınların kalbini kazanmak için erkekleri birçok ilginç yöntem geliştirmeye itiyor.

99 İPHONE'A RAĞMEN 'HAYIR'

2015'te 40'lı yaşlarında Çinli bir işadamının kendisine uygun bir eş bulması için bir çöpçatanlık firmasına bir milyon dolar ödemesine rağmen sonuç alamaması nedeniyle firmaya dava açtığına dair bir haber yayımlanmıştı.

Güneydeki Guangzhou şehrinden bilgisayar programcısı başka bir Çinli erkek ise kız arkadaşına 99 iPhone almasına rağmen evlilik teklifinin reddedilmesi üzerine sosyal medyada alay konusu olmuştu.

Çin'de ocak sonu ile şubat ortalarına kadar yapılan yeni yıl kutlamaları bugüne dek eş bulmak için en uygun zaman olarak görülüyordu.

Çin'de yeni yıl kutlamalarının yapıldığı dönem eş bulmak için en uygun zaman olarak görülüyor.  Fakat artık başka yerlerde olduğu gibi orada da internet üzerinden ve WeChat gibi mesajlaşma programları aracılığıyla tanışma giderek daha popüler hale geliyor.

TEK ÇOCUK ETKİSİ

Çin'de 2015'e dek uygulanan tek çocuk politikası 'artık erkekler' sorununa yol açtı. Geleneksel olarak erkek çocukların tercih edilmesi nedeniyle çok sayıda kız çocuğunun terk edildiği, yetimhanelere bırakıldığı, kürtaja tabi olduğu, hatta öldürüldüğü biliniyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Şubat 2017Yayınlanma Tarihi:20 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.