Çalışan anneler mutlaka okuyun

İşte çalışan annelere yardımcı olacak 6 öneri…

Ne zor iştir doğum izni bittikten sonra çocuğunuzu bakıcıya ya da bir aile büyüğüne bırakıp gitmek. İşe adapte olmak, aklınızı evden alabilmek için uzunca bir zaman geçmesini beklersiniz. Çocuğunuzu bıraktığınız kişiye güvenseniz de düşünceleriniz onunla istediğiniz zamanı geçiremediğinize saplanıp kalır. Bir yanda kariyeriniz, çocuğunuza daha iyi bir gelecek sunabilmek için yaşadığınız koşuşturmaca bir yanda da çocuğunuzun yanında olma hissinin sizi yiyip bitirmesi.

Belki de hayatın en zor ikilimin de verdiğiniz mücadele için, hayatınızı kolaylaştıracak önerileri sizler için derledik. En başta kendinizi yetersiz bir anne olarak görmeyin. Kötü olduğunuzu düşünmeyin. Eğer işe gitmek sizin için bir mecburiyet ya da yaşam biçimiyse bu durumu dramatize edip iş hayatınızı kendinize zehir etmeyin. Üstelik siz ne kadar mutlu olursanız çocuğunuza o kadar güzel enerji verirsiniz. Böylece tüm gün sizden uzak kalan çocuğunuz akşam yaydığınız enerji ile size duyduğu ihtiyacı dolu dolu karşılayacaktır. Her istediğini sırf ona yeteri kadar vakit ayıramıyorsunuz diye yapmayın. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için kurallar koymalısınız eğer bu kuralları yanında olamıyorum bari sınır çizmeyeyim düşüncesiyle yaparsanız çocuğunuzu mutsuz edebilirsiniz. Sizin zaafınızdan faydalanmayı öğrenen çocuk, her istediği yapıldığı zaman ileride mutsuz bir birey olacak ve davranış bozuklukları sergileyecektir.

Öz bakım becerilerini zaten emanet ettiğiniz kişi ile karşılıyor. Bu konuda endişe duymayı bırakırsanız daha huzurlu, daha stresiz ve daha mutlu olursunuz. Böylece çocuğunuza yansıttığınız ruh hali onun da kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Çünkü çocuklar annelerinin mutluluklarını, üzüntülerini çok kolay hissedebilen varlıklardır. Birlikte geçirdiğiniz zamanı saat ile ölçmeyin. Bu şekilde ölçerseniz zaten haftanın kaç saati kaç günü yanında olabiliyorum düşüncesine kapılırsınız.

Bu kendinizi yetersiz hissetmenize sebep olur. Önemli olan birlikte geçirdiğiniz süre içerisinde çocuğunuzla birebir iletişim kurabilmeniz. Örneğin mutlaka gün içinde neler yaptığınızı paylaştığınız bir zaman diliminiz olsun. Her akşam mutlaka birlikte çocuğunuzun istediği bir oyun oynayın, iki gecede bir patates baskısı, pastel boya çalışması gibi birlikte etkinlikler yapın.

Uyumadan önce çocuğunuza hikaye okuyun. Her şeyin mükemmel olması gerektiği fikrine sahipseniz bir an önce bu fikrinizden vazgeçin. Çünkü ne yaparsanız yapın her zaman bir şeyler eksik kalacaktır. Siz zaten elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz. Yine de yetemediğinizi düşündüğünüz anlarda eşinizden destek almak sizi rahatlatacaktır. İşe gitmenin çocuğunuzu terk etmek olduğu düşüncesini aklınızdan atın. Kendinizi suçlu hissederek yanlış tutumlar içine girmeyin. Eğer siz bu şekilde düşünür ve bu şekilde davranırsanız çocuğunuzun da kendini terk edilmiş hissetmesi an meselesi olur. Çocuğunuza neden işe gittiğinizi doyurucu iletişimle aktarırsanız, bu durumu normal bir şekilde karşılayacaktır.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.