Büyüme ürünlerine inanmayın

Dikkat! Uzmanlar uyardı: piyasada Büyümeyi hızlandırdığı iddiasıyla satılan ürünlere rağbet etmeyin.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, çocukların sağlıklı gelişimi için dengeli beslenme ve egzersizden başka şeye ihtiyaç duyulmadığını belirterek, piyasada büyümeyi hızlandırdığı iddiasıyla satılan ürünlere rağbet edilmemesini istedi.

Orbak, çocuklarda büyümenin, sağlığın önemli bir göstergesi olduğunu, büyümeyi değerlendirmek için çocuklarda düzenli aralıklarla boy ve ağırlık ölçümlerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Orbak, büyümenin değerlendirilmesinde anlık değerlerin değil büyüme temposunun dikkate alındığına işaret ederek, "Hem boyun 3 persentil (yaşa göre büyüme eğrisi) altı olması hem de büyüme temposunun yetersiz olması bizim açımızdan değerlendirilmeyi gerektiren bir kriterdir" dedi.

BÜYÜME İÇİN DENGELİ BESLENME VE EGZERSİZ

Prof. Dr. Orbak, sağlıklı gelişimde en önemli faktörün beslenme olduğuna işaret ederek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Büyüme için dengeli beslenme çok önemli. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, mutlaka dengeli beslenmesi sağlanmalı. Günlük alması gereken kalori, protein, vitamin ve karbonhidratı alması gerekiyor. İyi bir boy uzamasını sağlaması açısından bunun dışında egzersiz de önemli. Egzersiz, çocuklarda hem kemik mineralizasyonunu artırıyor hem de egzersiz sırasında büyüme hormonu salgılandığı için büyümeye katkı sağlıyor. Bunun dışında piyasada büyümeyi hızlandırdığına yönelik satışı yapılan ürünlere kesinlikle rağbet edilmemesi gerekir."

"ÇOCUKLARINIZIN KIYAFETLERİNİ GÖZLEYİN"

Ailelerin çocuklarının büyümesini, hekim kontrollerinin dışında kendilerinin de izlenemelerinin önem taşıdığını dile getiren Orbak, çocuklarında boy kısalığından şüphelenen ailelerin kendilerinin gözlem yapabileceğini aktardı.

Çocukların kıyafetlerinin küçülmesinin, dönem dönem yeni giyecek alınmasının önemli olduğunu anlatan Orbak, "Diğer taraftan düzenli aralıklarla büyümelerinin hekim tarafından kontrol edilmesini sağlamaları gerekir. Hekim zaten boyu kısa ise ya da büyüme temposu bozuksa mutlaka aileyi bilgilendirecektir ve sonraki aşamada neler yapacağı konusunda yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Çocuklarda boy kısalığının erken tanısının önemine değinen Orbak, "Özellikle patolojik boy kısalıklarında ne kadar erken tanı koyarsak, tedaviyi o kadar erken vermiş oluyoruz ve boy kazanımı da o kadar iyi oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:23 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.