Bu tedavi 70 şizofreni hayata bağladı

Manisa'da tarihi Dilşeker Hatun Hamamı’nda kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, evinden dışarı çıkamayan şizofreni hastalarına umut oldu. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan merkez sayesinde 70 şizofreni hastası yeniden hayata bağlandı.

Manisa'da tarihi Dilşeker Hatun Hamamı’nda kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, evinden dışarı çıkamayan şizofreni hastalarına umut oldu. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan merkez sayesinde 70 şizofreni hastası yeniden hayata bağlandı.

sizofrenManisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı olarak tarihi Dilşeker Hatun Hamamı’nda 2 yıldır hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi şizofreni hastalarına şifa oldu. Tarihi hamamda şifa bulan hasta sayısı 70’e ulaştı. Merkezin Müdürü Miraç Kaypıoğulluk, merkez sayesinde şizofreni ve psikotik rahatsızlıkların tedavisinde büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. Kaypıoğulluk, "İtalya’dan model alınan bu merkez, ruhsal bozukluğu olan hastaların hayat içinde kaybettikleri yeteneklerini geri kazanmalarını sağlıyor. Hastanede tedavileri biten ancak hayata adapte olamayan şizofreni hastaları buraya gelerek sosyalleşiyor ve hayata küsmeleri engelleniyor" dedi.

ŞİZOFRENİ HAKKINDA HER ŞEY

 

HASTANEYE YATIŞLAR YÜZDE 90 ORANINDA AZALDI

Merkezde verilen hizmetin ücretsiz olduğunu ve hastaların hergün evlerinden alındığını ifade eden Kaypıoğulluk, merkezin çalışmalarıyla hastaneye yatışların yüzde 90 oranında azaldığını söyledi. Kaypıoğulluk, "Hastalar buraya sürekli devam etmeleri halinde hastaneye yatışları yüzde 90 oranında azalıyor. Merkeze devam eden 22 hastadan sadece bir yatış oluyor. Hastalar burası sayesinde sosyal hayata katıldı. İşe başlayan hastalarımız bile var. Hastaların tek başına kaldıklarında hayata devam etmeleri için destek sağlıyoruz" diye konuştu. Kaypıoğulluk ayrıca, merkezin tanınması ile birlikte hasta sayılarında artış beklediklerini de sözlerine ekledi. Çalışmaları hakkında bilgi veren Kaypıoğulluk, "Hastalarımız için konser düzenliyoruz. El becerilerini geliştirmeleri anlamında resim, el ürünleri sanatları kursları veriyoruz. Sinema günleri düzenliyoruz. Şehir içinde tarihi yerlere geziler ve bahçe uğraşları yapıyoruz. Kısacası, hastalarımıza yeni bir hayat sunuluyor ve sosyal hayata katılmaları sağlanıyor" diye konuştu.

ARTIK DAYAK YOK

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne oğlunu tedaviye getiren 74 yaşındaki Durmuş Baran, 32 yaşındaki oğlunun 17 yaşında şizofreni tedavisi görmeye başladığını anlattı. Çok zor dönemler geçirdiklerini anlatan baba Baran, "Daha önce 3 günde bir oğlumdan dayak yiyordum. Elimden gelen bir şey yoktu. Çünkü o hasta biliyorum. Evden çıkmıyordu ve kimseyle konuşmuyordu. Ama 5 aydır oğlumla birlikte her gün buraya geliyoruz. Artık oğlumdan dayak yemiyorum" ifadelerini kullandı.

EK BİNA AY SONUNDA AÇILACAK

Merkezin bağlı olduğu Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, tarihi hamamda kullanılan erkek kısmının yanı sıra kadın hamamı olarak bilinen kısmın da ay sonunda açılacağını kaydetti. Ayer, yapılan tadilatın bitmesiyle merkezin olanaklarının daha da artacağını belirterek, "Topluma karışmayan ve evinden çıkmayan hastalara hizmet veren merkez sayesinde büyük bir ilerleme kaydettik. Hamamın restore edilmeyen kısmının tadilatının bitmesinin ardından daha yüksek kapasitede hizmet vereceğiz. Hasta sayımız ve verdiğimiz hizmetin kalitesi daha da artacak" dedi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:26 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.