Bu sorular mutlaka karşımıza çıkıyor

İş görüşmeleri hep gergin geçer. Sorulan sorulara en güzel cevapları vermek, diğer adaylardan bir adım öne geçmek için uğraştıkça strese gömülürüz. İşte bu sorular mutlaka karşımıza çıkıyor.

Oysa her iş görüşmesinde belli başlı sorular sorulmaktadır. Sizi ön plana çıkaracak şeyin CV'niz olduğunu unutmayın ve her görüşmede mutlaka sorulan aşağıdaki sorulara kısaca bir göz atın.

1. ŞİRKETİMİZİ KOLAY BULABİLDİNİZ Mİ? Konuşma başlatma sorusudur, üzerinde düşünülecek bir şey değil. "Evet" deyip bir sonraki soruya geçin.

2. ŞU ANDAKİ İŞİNİZDEN NEDEN AYRILMAK İSTİYORSUNUZ? VEYA EN SON İŞİNİZDEN NEDEN AYRILDINIZ? Kovuldum, sıktı, bana göre değilmiş, bilmem, vb. cevaplar vermeyin. Ne istediğinizi çok iyi biliyormuşsunuz da maalesef onu orada bulamamışsınız gibi davranın.

3. STRES ALTINDA ÇALIŞABİLİR MİSİNİZ? Bu soru sorulduğuna göre müdürlerden biri deli ve sürekli sizi darlatacak. "İş ile ilgili her tür stresle baş edebilirim" deyin ki, ileride biri size musallat olursa "bu iş mi şimdi?" deme hakkınız olsun.

4. ELEŞTİRİYE AÇIK MISINIZ? Sizi beğenmezsek tazminat vermemek için mobbing uygulayıp istifa ettiririz, ne kadar süre dayanacağınızı bilmek isteriz...

5. ÇALIŞTIĞINIZ SON İŞ YERİNİZ HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ? Bizim arkamızdan neler söyleyebilirsiniz bir görelim. İyi konuşun, araya bir iki de olumsuzluk serpiştirin ki inandırıcı olsun.

6. BU İŞTE BAŞARILI OLABİLECEĞİNİZİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? Tabii ya, ne demek, dibine kadar hem de... gibi bir cevap işinizi görmez. Başarısız olmak için bir sebep göremiyorum diyerek akıllarını karıştırın.

7. BUNDAN 5 YIL SONRASINDA KENDİNİZİ NEREDE GÖRÜYORSUNUZ? İşte klasiklerden biri, sizden önce görüşmeye giren 35 kişinin de bu soruya "sizin koltuğunuzda eheheh" cevabını verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Başka bir şey bulun.

8. BİR YÖNETİCİDE NE GİBİ ÖZELLİKLER ARARSINIZ? İçinizden geçenleri söylemeyin. Çünkü hiçbir yönetici zam üstüne zam yapan, haftanın 3 günü izin veren, sizinle kanka olup alemlere akan bir yapıda olmaz.

9. TECRÜBE EKSİKLİĞİNİZİ NASIL KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Aslında retorik bir soru. Sizi işe almazsak bilin ki sebebi tecrübesizliğinizdir demek için yapılmış bir hamle. "Çok çalışarak..." deyin illaki tutar.

10. İŞ ARKADAŞLARINIZ KONUSUNDA SİZİ EN ÇOK NELER RAHATSIZ EDER? Sürüye yeni katılan eleman diğerlerini ürkütmesin diye alınmış bir tedbir. Takıntılarınız var mı, tikiniz var mı öğrenmek için atılmış bir adım. "Tembel olmaları" deyip onların da başını yakabilirsiniz mesela.

11. TAKIM OYUNCUSU MUSUNUZ? Şirketteki huzuru bozup bozmayacağınızı merak ediyorlar. Küçükken semtin futbol takımında oynadığınızdan bahsedin, görüşmeyi yapan erkekse futbol muhabbetinden yürürsünüz.

12. İŞ ARKADAŞLARINIZ SİZİ NASIL TANIMLAR? Size yalan söylemeniz için verilen bir fırsat, bir muz orta. Atın atabildiğiniz kadar. Sanki arkadaşlarınızı bulup çapraz sorguya mı alacaklar? Harika deyin, olağanüstü deyin, ben işten ayrılınca ikisi bayıldı deyin...

13. İŞ KONUSUNDA SİZİ EN ÇOK MOTİVE EDEN ŞEY NEDİR? Para demeyin de ne derseniz deyin.

14. NEDEN BU KADAR UZUN SÜRE BİR İŞE GİREMEDİNİZ? Sizden yavaş yavaş kıllanmaya başladılar. "Sizi arıyormuşum sanırım" gibi bir cevapla ortamı yumuşatın.

15. SİZİ NEDEN İŞE ALALIM? İşte bir klasik daha. Sizden kendinizi özetlemenizi, sizden nasıl istifade edebileceklerini öğrenmek istiyorlar. "Neden almayasınız?", "Ben neden sizinle çalışayım" gibi kahramanlıklara gerek yok, işi istiyorsanız güzel cevap verin.

16. GÜÇLÜ YANLARINIZ NELERDİR? Hiç umurlarında değil, sizi görev tanımınızın dışında başka hangi işlere koşturabilirler onu öğrenme peşindeler. genel geçer şeyler söyleyin, "stresle baş etme, kriz anlarında soğukkanlı olma, liderlik, vs."

17. ZAYIF YÖNLERİNİZ NELERDİR? Hemen ardından da bu sorulacak haliyle. Önce güçlü yanlarınızı öğrenip savunma oluşturdular, şimdi de zayıflıklarınızı öğrenip hücum stratejisini kuracaklar. Aslında zayıflık olmayan ama söylerken zayıflıkmış gibi hissedilen şeyler söyleyin, mesela: Çok merhametliyimdir...

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:22 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.