Bu şikayetler kanser habercisi olabilir

Karnın üst orta kesiminde ağrı, halsizlik, iştahsızlık ve özellikle geceleri gelen mide şikayetleri mide kanserinin habercisi olabilir.

Karnın üst orta kesiminde ağrı, halsizlik,  iştahsızlık ve özellikle geceleri gelen mide şikayetleri mide kanserinin  habercisi olabilir.

mideMemorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ömer  Necip Aytuğ, yaptığı açıklamada, erken dönemde teşhis ve tedavisi büyük önem  taşıyan mide hastalıklarının, dikkat edilmediği takdirde kansere yol  açabileceğini kaydetti. Sigaranın ülsere neden olduğu, aşırı tuz ve konserve  yiyeceklerin mideye zarar verdiğine dikkati çeken açıklamada Aytuğ'un şu  ifadelerine yer verildi: “Mide, vücut dokusu için zararlı olan asit maddesinden mide bezlerince  salgılanan ve mide dokusunun iç yüzünü film tabakası gibi kaplayan müküs tabakası  ile korunmaktadır. Müküs tabakası, asitle mide dokusu arasındaki teması keserek  mideyi korur ve asidin zararlı etkilerini engeller. Sigara içmek müküs yapımını  azalttığı için özellikle mevcut ülserin tedaviye olan cevabını geciktirmekte  iyileşme sürecini uzatmaktadır. Mide ülserleri en sık ve toplum da çok sık görülen bir bakteri ile  oluşmaktadır. Çevre hijyeni iyi olan, temiz su kaynağı, yaygın kanalizasyon ve  arıtma sitemi olan ülkelerde düşük oranda görülürken; diğer bölgelerde daha yoğun saptanmaktadır.  Bu mikroorganizma özel savunma sistemi ile mide asidinden korunurken, özel ayaksı tutmaçları ile mide hücrelerinin üzerine yapışmaktadır.  Salgıladığı bir takım maddeler yolu ile mide duvar bütünlüğünü bozup, müküs  tabakasını tahrip ederek, asitle mide duvarının temasını sağlamakta ve ülsere yol  açmaktadır. Yaptığı tahrişin ve mide duvarında meydana gelen tahribatın arttığı bazı  ileri durumlarda mide kanserine yol açabilmektedir. Ancak sık görülen bir  mikroorganizmanın ülser yapma yeteneği fazla olmasına rağmen bu mikrobu taşıyan  her bireyde ülser ve kanser görülmemektedir” Beslenme şekli ve mide rahatsızlıkları arasında bağ olup olmadığının  bilinmediğini belirten Aytuğ, bu bağın kesin olmamakla birlikte, mide dokusunun  konserve ve aşırı tuzlu yiyeceklerden olumsuz etkilendiğini ifade etti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.