Bronte kardeşlerin romanlarını etkileyen aile dramı

İlginç ve üzücü hayat hikayeleri, bazılarının "en iyi yazarlar grubu" olarak nitelediği Bronte kardeşlerin romanlarını nasıl etkiledi?

Kitapseverler Bronte kardeşleri iyi bilir ve onlara karşı duyguları ünlü rock grubu The Beatles'a benzerlik gösterebilir. Ya Charlotte hayranısınızdır ya da Emily, hatta belki de Anne.

Fakat edebiyat dünyasında onlar Bronte kardeşler olarak çoğunlukla birlikte anılır. Bir papazın kızlarıdır onlar ve eserlerinde gotik ihtiras ve vahşi romantizmi büyük bir beceriyle işlemişlerdir. Fakat farklılıklarına rağmen Bronte'dir onlar.

Evde onlarla birlikte yaşayan Branwell adlı bir erkek kardeşleri de vardır, ama o unutulur genellikle.

2016 yapımı To Walk Invisible: The Bronte Sisters (Görünmez Yürümek: Bronte Kardeşler) ile Sally Wainright onu yeniden aile portresine ekledi. Ama ne portre!

1847'de Charlotte'un Jane Eyre'i, Emily'nin ise Uğultulu Tepeler'i (Wuthering Heights) yayınlanmıştır. Böylece kendi kimlikleri ve rekabet daha belirgin bir hal almaya başlar. Fakat Branwell alkol ve uyuşturucunun kıskacına girmiştir. Kızlar dönemin cinsiyetçi tavırlarıyla mücadele etmeye çalışır, eserlerini erkek isimleriyle yayınlamak zorunda kalırken sefa sürme peşinde olan Branwell ile ve birbirleriyle ilişkilerinde sorun yaşamaya başlarlar.

Arka plandaki zeki ve olağan dışı baba Patrick Bronte ise İrlanda'da doğmuş, Cambridge Üniversitesi'ne gitmiştir. Yanında daima bir tabanca taşımakta, çocuklarının edebi eserlerini heyecanla izlemektedir. 1806'da rahip olan Patrick, altı yıl sonra orta sınıf kökenli Maria ile evlenmiştir. Altı çocuk doğuran Maria on yıl içinde ölmüş, aile bu sırada Yorkshire bozkırları içinde Haworth köyüne taşınmıştır.

Anneleri öldüğünde Charlotte 5, Branwell 4, Emily 3, Anne ise 2 yaşındadır. Bronte kardeşlerin romanlarında annelerin erken ölmesi boşuna değildir. Annelerinden iki yıl sonra ise yatılı okumakta olan iki büyük kız kardeşleri Maria ve Elizabeth tüberküloza yakalanarak ölür.

Charlotte ve Emily de rahip çocuklarının gittiği bir yatılı okula başlar; ama zor bir yerdir burası. Jane Eyre romanına esin kaynağı olur.

Dört kardeş Haworth köyünde bir arada, babalarının ilginç kurallarına maruz kalırlar: Örneğin yumuşak karakterli olmasınlar diye et yemelerine izin vermez. Annelerinin ölümünden sonra yardımcı olmak üzere bir halaları gelir eve. Ama çocuklar zamanlarını kendi başlarına oyun oynayarak geçirir; Napolyon, Wellington Dükü gibi tarihteki ünlü askeri kahramanlar canlandırılır bu oyunlarda.

Kızlar sanki evlenmeyi hiç düşünmemiş, dönemin diğer kızlarından farklı olarak, savaşlara, coğrafya ve istatistiğe ilgi duymuşlardır.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Mart 2017Yayınlanma Tarihi:28 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.