Boşanmış babalar Meclis'te derman arıyor

Vatandaşların çeşitli konulardaki sorunlarına çözüm bulunması için başvurdukları TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı, boşanmış babalar için de umut oldu.

Vatandaşların çeşitli konulardaki sorunlarına çözüm bulunması için başvurdukları TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı, boşanmış babalar için de umut oldu. bosanmisbabalarBoşanmaların ardından yaşadıkları sorunları Dilekçe Komisyonu'na taşıyan babalar, anne ve babalar arasında eşit olmayan koşullar oluştuğunu ve yasal düzenlemelerle bunların giderilmesini talep etti.

MUTLU BİR AİLE OLMAK ZOR DEĞİL

Bu yasama yılında 276 boşanmış baba çocuklarını göremediklerini, annelerin babalara çeşitli yollarla zorluklar çıkardığını, çocukların babaları tarafından görülmesinde babalar aleyhine işleyen bir prosedürün var olduğunu iddia ederek, hak ihlallerinin giderilmesini istedi. Komisyona başvuru yapan 151 baba ise yapılacak yasal düzenleme ile babadan alınan nafaka durumunun düzenlenmesi talebinde bulundu. Komisyon ise boşanmış babaların çocuklarını görememesine ilişkin şikayetlere, bu tür müracaatların idari başvuru yolları öncelikle kullanıldıktan ve bu taleplere ilişkin nihai sonuçlar alındıktan sonra kendilerine intikal ettirilmesi gerektiği yönünde cevap verdi. Annelerin babalara çeşitli yollarla zorluklar çıkardığı, bu durumun önlenebilmesi için bazı kanunlarda değişiklik yapılmasının talep edildiği başvurular ise komisyonunun yasal düzenleme yapamayacağı, ancak bu tür yasal düzenleme taleplerinin milletvekillerinin bilgisine sunulduğu şeklinde yanıtlandı.

AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMETİ İLE ÇÖZÜM ARANIYOR Boşanmış ailelerde çocukların baba tarafından görülmesi sürecinde baba aleyhine işleyen bir prosedürün var olduğu yönündeki iddialara ilişkin dilekçelere ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan alınan bilgi yazısı ile yanıt verildi. Yazıda, anne ve babanın çocukları üzerinde sahip olduğu velayet hakkının Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olduğu, boşanma halinde velayetin hangi ebeveyne verileceği ve velayet kendisine verilmeyen tarafın çocuklarla kuracağı kişisel ilişkinin sınırlarının mahkeme tarafından belirlendiği hatırlatıldı.

Boşanma sonrasında velayet kendisine verilen ebeveynin çocuğu diğer tarafa göstermemesi halinde icra dairelerinin yetkili olduğu belirtilen yazıda, ailenin korunarak güçlendirilmesi ve çocukların bedensel, ruhsal zihinsel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi ve bu amaçlara yönelik tedbirlerin alınmasının ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görev alanı içinde olduğu vurgulandı. Yazıda, anne tarafından görüşmenin engellenmesi, bu görüşmenin ancak icra yoluyla sağlanmasının çocukta psiko-sosyal örselenmeye sebep olabileceği gibi taraflar arasında telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğine işaret edildi. Bu noktada başvuru bulanan kişiler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri arasında irtibat kurularak, uzman kişilerce aile danışmanlığı hizmeti verilerek sorunun çözümlenmesi yoluna gidilebileceği belirtildi. Boşanmış babalar tarafından Dilekçe Komisyonuna iletilen sıkıntılardan biri de nafaka durumunun düzenlenmesi ile ilgili oldu. Komisyon 151 kişinin bu yöndeki başvurusuna ise yasal düzenleme talebi içerdiği, milletvekillerinin bu yönde bilgilendirildiği yanıtını verdi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Haziran 2014Yayınlanma Tarihi:27 Haziran 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.