Bizi biz yapan güç: Birlik olmak, duyguda kardeş olmak

İnsanın en önemli ve güzel özelliklerinden biri, bir başkası için de yüreğini ortaya koyabilmesidir. Duyguda kardeşlik budur. Ve duyguda kardeş olanlar için engel yoktur.

Herkes doğduğunda farklı bir hayata açar gözlerini. Herkesin önünde farklı bir yol vardır. Ortak olan duygulardır., mutluluklar, acılar, korkular, kaygılar... Yaşadıklarımızın etkisiyle, bir gün daha mutlu bir gün mutsuz, bir an kaygılı, bir an korkusuz olabiliriz.

Bazen öyle bir an gelir ki paylaşılır acılar. O acıyı yaşayan, başta yalnız olduğunu düşünür, huzursuzdur ama etrafında kendini hissedenleri gördüğünde acısı yoğun olsa bile dayanacak güç bulur. Acının algılanışı ile insanlar birbirleriyle daha çok empati kurar. Duyguda kardeş olur. Doğrudan kendi canına kendi ailesine dokunmamış olsa da bir başkasının acısını derinden hisseder.

Bir de millet olarak, ülke olarak yaşanan acılar vardır. Böyle zamanlarda da ortak olur hisler. Yine 'biz' olunur, birlik olunur. İşte o zaman her türlü zorluğun üstesinden gelinir. Bu kez de birbirini tanımasa bile aynı toprağa vatan diyen ve aynı bayrak altından birleşen eller tutuşur, duyguda kardeş olur.

Milli duygularda kardeş olmak

Milletçe, büyük bir acı yaşadığımız ama hep birlikte üstesinden gelmeyi başardığımız hafızalardan asla silinmeyecek tarihi bir sürece tanıklık etti. Tanıdık tanımadık kim varsa, birinin diğerine "kardeşim" diyerek sarılabildiği, birinin acısının diğerinin yüreğini yaktığı bir millet olduğumuzun bir kez daha farkına vardık. Zorluklar karşısında el ele vermek, yürek yüreğe olabilmek bizim en önemli özelliğimizdi, bir kez daha hatırladık.

Öylesine büyük bir milletiz ki, eller eller, sevgiyle tuttu, gözler gözlere sevgiyle baktı, acılar paylaşıldı. Hep birlikte yandık, eridik ve donduk sanki. Birbirimize yaslandık, birbirimizi sırtladık ve hep birlikte ayağa kalktık. Çok şey öğrendik. "Ben tek başıma ne yapabilirim ki" demeden üzerimize düşeni yapmanın önemini, kardeşliğin aynı kandan gelmek olmadığını, insanı acının değil korkunun yok edeceğini öğrendik. Biliyorduk ama tekrar öğrendik ki asıl güç ve bizi biz yapan güç; birlik olmak, duyguda kardeş olmakmış.

Duygu bağını güçlendirmek için

Yapmamız gereken, bizi tüketen duygu ve düşüncelere sahip olanların, kendilerinin tükenmesini sağlamak. Beynimiz de buna istekli ve hazır olduğunda yol açılır, olumsuz etkilenme süreci yavaşlar ve kişi olumlu duygularla yavaş yavaş güçlenmeye başlar.

Güç, kaynağını akıl ve mantıktan alır.  Umudun içine sebat eklendiğinde ise içine biraz da azim kattığınızda her şey kendiliğinden gelişir. Doğru karışım güzel tat demektir. Duygu kardeşim olmak, güzel tattır. Böylece bağ güçlenir ve duygu bağı güçlendikçe de duygu kardeşi olmak artık çok kolaylaşır. Duyguda kardeş olmak artık birbirinden vazgeçmemektir. Çözüm belli ise kardeşliğin yolları hiçbir şekilde kapanmaz.

Duygu kardeşi olmak için...

* Birbirinizin gözlerinin içine bakın birbirinizi gerçekten görün.
* Yüreğinizi açın birbirinize, duygularınızı dürüstçe dile getirin.
* Anlayın, hissettiklerinizi cesurca anlatın.
* Bırakın duygular karşılaşsın, çekinmeden korkmadan bırakın duygularınızı.
* Duygular, dost olanı da düşman olanı da anlar.
* Karşılıklı olarak birbirinizi dinleyin.
* Eğer karşınızdaki sizi dinlemiyorsa, önce dinleyen siz olun.
* İlla "ben" demeyin, "biz" deyin ve "biz" dedirtin.
* Daima olumlu eleştiride bulunun.
* Sadece sorunda değil çözümde de birlikte olduğunuzu birbirinize hissettirin.
* Duygularınızı karşılıklı olarak pekiştirin, güçlendirin ve asla birbirinizden vazgeçmeyin.

Uzm. Klnk. Psk. Yıldız Burkovik
Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Dergisi

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.