Bir fotoğraf hayatını değiştirdi

Bir fotoğraf sayesinde tüm hayatı değişen, vücudu benlerle kaplı küçük bir köylü kızının hikayesi…

Bir fotoğraf sayesinde tüm hayatı değişen, vücudu benlerle kaplı küçük bir köylü kızının hikayesi… National Geographic dergisinin ABD’de yayınlanacak Nisan ayı sayısında ilginç bir olay dikkati çekiyor.

fotografhikayeAixa Ponce Cano, Arjantin’in kırsal kesiminde bulunan Avia Terai köyünde doğdu. Doğduğunda sırtında tümörler ve tüm vücudunu kaplayan benler vardı. Annesi, sık sık böceklere karşı kullanılan tarım ilaçlarına boğulan bir soya tarlasının yakınlarına yaşıyordu. Fotoğrafçı Marco Vernaschi, Mart ayının 2 haftasında Avia Terai’de kaldı ve Aixa ile diğer köylülerin fotoğraflarını çekti. Amacı, tarım ilaçlamasının bölgede yaşayan insanlar üzerindeki etkisini göstermekti. Arjantin’deki soya filizlerinin neredeyse tamamı GDO’lu tohumlarla üretiliyor. Hem bu bitkiler, hem de tarım ilaçları doğru ölçülerde ve üreticilerin tavsiyesine uygun şekilde kullanıldığında insan sağlığına bir zarar vermiyor. Öte yandan Arjantin’de tarım ilaçlarının kullanımı hakkında bir ölçüt yok. Associated Press ve BBC’nin yaptığı haberlere göre, bu kimyasalların yanlış şekilde kullanılması ciddi sağlık problemlerine ve doğuştan gelen bozukluklara sebep olabiliyor. Avia Terai halkı da bunun en somut göstergesi. AP’nin haberinde, GDO’lu tohumları ve kimyasalları üreten Monsanto adlı şirketin “kimyasalların hukuka aykırı şekilde kullanılmasına hiçbir şekilde göz yummadığı” söyleniyor. Geçtiğimiz yıl, vücudu benlerle kaplı küçük kızın fotoğrafı İngiltere’de yayın yapan Sunday Times Magazine adlı dergide yayınlanmış ve oldukça ses getirmişti. Fotoğrafın dergide yayınlanmasının ardından hayatını değiştiren bir şey yaşadı. Adını vermek istemeyen ünlü bir müzisyen fotoğrafçı Vernachi’ye ulaştı ve küçük kıza yardım etmek istediğini söyledi. Erkek olduğu açıklanan ünlü yıldız Vernaschi’ye mail yazarak “Bu kız çocuğuna yardım etmek ve onun durumuna dikkat çekmek istiyorum. Onun yaşadıklarını herkes öğrenmeli” yazdı. Daha sonra yüklü miktarda bağış yapan müzisyen sayesinde Aixa ve annesi Sylvia, başkent Buenos Aires’teki bir özel kliniğe götürüldüler. Gerekli ayarlamaları yapan Vernaschi sayesinde küçük kız bir estetik cerrah, bir dermatolog, bir onkolog ve bir de çocuk doktoruyla göstererek yardım aldı. 1 hafta boyunca testlerden geçirilen küçük kız, 4 saatlik bir ameliyatın ardından vücudundaki dev büyüklüğe sahip tümörlerden ve yüzündeki benlerden kurtuldu. Vernaschi, “Bir fotoğrafım ilk kez gerçek bir fark yaratmayı başardı” diyor ve ekliyor; “Küçük bir fark belki ama, yine de gerçek…” Arjantin’de yaşananlara dikkat çekmek isteyen Vernaschi, bu olayın ardından Seed for Life adında bir kampanya başlattı. Kar amacı gütmeyen Biophilia adında bir örgüt tarafından da desteklenen kampanyayla, biyo farklılıkların korunması ve bölgelerin kültürel kimliği, tarihi ve geleneklerine de dikkat çekilmesi amaçlanıyor. RADİKAL

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Mart 2015Yayınlanma Tarihi:24 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.