Bir annenin Facebook mücadelesi

Bir annenin, ölen kızının Facebook hesabı için mücadelesi…

Bir annenin, ölen kızının Facebook hesabı için mücadelesi…

Eskiden vasiyetle dünya malını başkasına bırakmak mümkündü. Dünya dijitalleştikçe işler daha tuhaf bir hal almaya başladı. Örneğin öldüğünüzde Facebook, Twitter, Instagram gibi hesaplarınız ne olacak? Google'da sizin hakkınızdaki belgeler, düşünceleriniz, fotoğraflarınız dört bir yana yayılmaya devam edecek mi? Peki ama bunların gerçek sahibi kim? Hesaplarımızı sevdiklerimize nasıl bırakabiliriz?facebookmucadele 19 yaşındaki kızı Becky'i amansız bir hastalıktan kaybeden annesi Louise Palmer bu soruların yanıtını bilmiyor ama bunun çok zor olduğunu iyi biliyor.Kızı beynindeki tümör nedeniyle konuşma ve hareket etme yeteneğini kaybetmişti. Louise Palmer arkadaşlarıyla bağlantısı kesilmesin diye Becky'nin Facebook'a girmesine yardım etti.Becky 2010'da hayatını kaybetti. Kaybının ardından anne Palmer kendisini kızına yakın hissetmek için Becky'nin hesabına girmeye devam etti. Palmer "Gerçekten çok önemli. Evladınızı kaybetmekten daha kötü bir şey olamaz. Diğer insanların onu unutmalarından korkuyorsunuz. Facebook'a girip sadece duvarına yazılanları değil, özel mesajlarını da okuyordum. Kızımın unutulmaması beni rahatlatıyordu." diye duygularını ifade ediyor. Birgün Facebook, Becky'nin hesabını "memorialise/anıtlaştırma" denen bir uygulamayla erişilmez kıldı.

MARK ZUCKERBERG'E MEKTUP YAZDIfacebookmucadele1

Louise Palmer, Facebook'a bir yazı yazıp, Becky'nin nasıl öldüğünü anlattı ve kızının özel mesajlarını okumak ve sayfasını düzenlemek istediğini söyledi. Facebook'un yanıtı ise şöyle oldu: "Merhaba Louise. Kaybınızı üzüntüyle öğrendik. Vefat eden kullanıcılarımızla ilgili kurallarımız uyarınca bu hesabı anıtlaştırdık. Bu, hesabın gizlilik ayarlarını, profilini sadece onayladığı arkadaşlarının görebilmesine ya da arama motorlarında bulabilmesine izin verecek hale getiriyor. Duvar, arkadaşlarının ve aile üyelerinin anı mesajları bırakabilmesi için açık kalacak. Maalesef gizlilik nedeniyle profilinde değişiklik yapamayız, hesaba giriş bilgilerini veremeyiz. Verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz. Başka sorunuz varsa lütfen bildirin. Facebook'la irtibat kurduğunuz için teşekkürler." Palmer bunun üzerine Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e yazdı. Ne yazık ki cevap alamadı. Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un, Mishcon de Reya adlı hukuki danışmanlık şirketi için yaptığı araştırmaya göre, internetteki "mülkümüzün" kime ait olduğu konusunda ciddi bir bilgi eksikliği mevcut.

DİJİTAL HAKLAR, MÜLK KİMİN?

Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri, bu konuda fikri olmadığını, üçte biri de Facebook'a ait olduğunu söyledi.

PEKİ O HALDE KİMİN? Mishcon de Reya'nın ortaklarından Mark Keenan, "Bu konu hukuki bir mayın tarlası. Yeni bir cephe. İnsanlar sözleşme şartlarını okumuyorlar. Aile üyeleri ile hizmet sağlayıcıları arasındaki anlaşmazlıklar büyüyor. Hizmet sağlayıcıları arasında dijital varlıkların varislere intikali konusunda standart bir uygulama yok" dedi.

İngiliz Hukukçular Derneği geçen yıl kullanıcılara, ölümlerinden sonra sosyal medya, oyun ve diğer internet hesaplarına ne olacağı konusunda açık vasiyet bırakmaları tavsiyesinde bulundu. Açıklamada e-posta, banka, yatırım ve sosyal medya hesaplarıyla ilgili bir listenin olmasının varislerin dijital mirasa sahip çıkmasını kolaylaştıracağı belirtildi. Aksi halde sadece manevi değeri olan şeyler değil, maddi varlıkları da kaybetmek mümkün. Zira dijital varlıklar arasında müzik, film, e-posta adresi, bilgisayar oyunu karakterleri, alan adları, mil puanları, ödül puanları, PayPal ve Bitcoin gibi parasal değeri olan varlıklar da var. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Nisan 2015Yayınlanma Tarihi:11 Nisan 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.