Beynimiz şaşırtıyor!

İşte beyin hakkında 24 şaşırtıcı gerçek...

- Beyninize 5-10 dakika arası yetersiz oksijen gitmesi, kalıcı beyin hasarlarına yol açabilir. - Araştırmalar hüzünlü müzik çalınan yerlerde, insanların hissettikleri acıyı hafifletmek için daha fazla alışveriş yaptıklarını ortaya koymuştur. - Orgazm sırasında beyin, eroin kullanan birinin beyni kadar dopamin salgılar. - Midenizde, bağırsaklarınızda, pankreasınızda, ciğerlerinizde, anüsünüzde, hayalarınızda ve hatta beyninizde bile tat alıcılar bulunmaktadır. - Alkol almak size hiç bir şeyi unutturmaz. - Yetersiz uyku beyninizi etkiler ve iradenizi zayıflatarak, tepkilerinizi yavaşlatır.

- Beyin donmasının bilimsel adı "Sphenopalatine ganglioneuralgia"dır. - Sağ beyin ve sol beyin, sanılanın aksine ayrı değil beraber çalışır. - Çikolatanın kokusu beyninizdeki teta beyin dalgalarını arttırır ve gevşemenizi sağlar. - Bilim adamlarına göre; diyet yapmak, beyninizi kendisini yemesi için zorlayabilir. - Kronik stres, beyninizin erken yaşlanmasına ve güçsüzleşmesine neden olur. - Evde yaşanan şiddetli kavgaların küçük çocukların beynine yaptığı etkiyle, çatışmaların askerlerin beynine yaptığı etki aynıdır. - Beyniniz 40'lı yaşların sonuna kadar gelişmeye devam eder.

- Çok küçük bir enerjinin bile beynin işleyişini değiştirdiği ve empatiyi azalttığı bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. - Başkaları için para harcamak sizi, kendiniz için para harcamaktan daha mutlu eder. - Beyinde acı reseptörü yoktur, bu nedenle beynimiz acıyı hissetmez. - Beyniniz sıkıcı birinin yaptığı monoton bir konuşmanın daha ilginç olması için konuşma sesini kafamızda değiştirir. - Bazı akademik çalışmalara göre mutluluğun anahtarı bir şeyler satın almak değil bir şeyler tecrübe etmektir.

- Beyin üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki beynin serebellum kısmı kendimizi gıdıklamamızı engeller. Böylece beklendik ve beklenmedik olaylar arasında ayrım yapabiliriz. - Gece uykusu beyin için en ideal uykudur. Beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağların geliştirilmesini sağlar. Bu sayede beyin gündüz öğrendiklerini gece kayda geçirir. - Bir espriye gülmek basit bir iş değildir, beyindeki beş farklı bölgenin bir arada çalışmasını gerektirir. - Ne zaman beyinden geçmişteki bir şeyi hatırlaması istense birçok yeni bağlantı kurması gerekir. İstenen bilgi ne kadar eskiyse, o kadar fazla bağlantı gerekir. - Herhangi bir kişinin ruh halini, kızgın mı, üzüntülü mü, öfkeli mi olup olmadığını sadece yüzüne bakarak anlayabilirsiniz. Birinin ruh halini sadece yüzüne bakarak algılamanızı sağlayan beyninizdeki "amigdala" adlı küçük bölgedir. - Unutmak aslında iyidir.

ONEDİO


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Şubat 2015Yayınlanma Tarihi:01 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.