Beyni çalıştır, farklı ol mutlu ol!

İşte stresten arınmanın, tembel ruhla baş etmenin ve işte verimliliği artırmanın püf noktaları...

Oxford, Stanford ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin yanı sıra uluslararası konferanslarda da “iş hayatında beyin” üzerine konuşmalar yapan, nörobilimin iş hayatına uygulanmasında dünyada öncü isimlerden Dr. Tara Swart, işte stresten arınmanın, tembel ruhla baş etmenin ve işte verimliliği artırmanın püf noktalarını anlattı

Hayatımızın üçte birini işyerinde geçiriyoruz ki bu durumdan kuşkusuz ruh halimiz bir hayli etkileniyor. Malum ülke olarak da çok çalışıyoruz, OECD’nin çalışma saatleri en fazla olan ülkeler sıralamasında Türkiye, yıllık ortalama 1832 saatle 10. sırada... Hal böyle olunca stresimiz bol; iş şevkimiz zaman zaman az olabiliyor. “İş hayatında beyin” üzerine yaptığı konuşmalarla ünlü Dr. Tara Swart, tam da derdimize derman olabilecek isimlerden... Oxford Üniversitesi’nde tıp eğitiminden sonra King’s College London’da nörobilim dalında doktorasını tamamlayan Tara Swart, nörobilim alanında doktora derecesine ve başarılı bir tıp kariyerine sahip tek liderlik koçu...

Nörobilim ve iş yönetimi konularına neden bu denli tutkulusunuz?
Çünkü insanlar beyinlerinin ve vücutlarının nasıl çalıştığının birkaç basit yolla bilincinde olursa zorluklarla başa çıkma güçleri artar, başkalarına ilham veren, daha mutlu insanlar haline gelirler. Bu yolla insanlık için daha anlamlı bir gelecek yaratabileceğimize inanıyorum.

Beyinlerimizin iş hayatında başa çıkması gereken en önemli sorun ne günümüzde?
Beyinlerimizi dinlendirmez, beslemez, susuz ve oksijensiz bırakırsak, bizim için karmaşık sorunları çözmek, duygularımızı yönetmek, esnek ve yaratıcı düşünmek veya bir görevden ötekine geçmek epey zorlaşır. Bütün bu işler beynimizin kaynaklarını tüketir. Bence en mühim sorunumuz bu...

İşyerinde en çok mücadele etmeye çalıştığımız sorunlardan biri de tembel ruh halimiz... Bundan kurtulmanın bir yolu var mı?
Her şeyden önce işinizde kendinizi cezbedecek bir anlam ve amaç bulur, iş arkadaşlarınıza güvenir ve iş ortamınızdan keyif almaya gayret ederseniz daha sıkı çalışır ve daha iyi işbirliği yaparsınız.

İşyerinde verimliliğimizi artırabilecek bir beyin hack’lemesi yapmak mümkün mü?
Ben beyin hack’lemelere inanmıyorum. Performans geliştirmek için titiz bilimsel yöntemler uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Size vereceğim bütün püf noktaları işteki verimliliğinizi olumlu yönde etkileyecek, göreceksiniz.

ZİHNİNİZİ DOLDURAN ŞEYLERİ YAZIN!

Günlük hayatımızda hızlı kararlar verebilmenin püf noktaları neler?

Bunu, hakkında karar verdiğimiz durumun şartları üzerine empati yaparken, mantığımızla sezgilerimizi birleştirerek ve bu düşünme yolları arasında çabuk geçiş yapmayı öğrenerek başarabiliriz.

“Yapmamız gereken her şeyi beynimizden indirmek, işten sonra fişi çekmek için iyi bir yöntem” demiştiniz. Bu nasıl mümkün?
Bunun yolu, zihninizi dolduran her şeyi basit bir şekilde yazıya dökmek ya da bir dostunuzla, ailenizden biriyle bunun hakkında konuşmak.

İş hayatında liderlerin karşılaştığı en temel sorun ne?
Güçlüklerle başa çıkmaya çalışırken çalışanlarının sürdürülebilir performanslarını koruyabilmeleri en büyük mesele. Elbette çalışanlarına şeffaf olmak ve onlara motivasyon sağlayabilmek de...

‘KIL PAYI KAÇIRDIKLARINIZDAN DERSLER ÇIKARIN

İşte risk alma konusunda ne düşünüyorsunuz?
Sık sık küçük riskler alın, hatalardan ve kıl payı kaçırdıklarınızdan dersler çıkarın. Sonra, uygun koşullar oluştuğunda daha büyük riskler almayı öğrenin, bu rakiplerinizle sizin aranızda fark yaratacaktır.

Başarısız olmanın faydalı bir şey olabileceğini düşünenlerden misiniz?
Hatalar, sadece onlardan ders almamanız halinde gerçekten hatadır.

İş hayatı ile ilgili “Olmazsa olmaz” diyebileceğiniz kural ne?
Tutkularınızın ve meraklarınızın peşinden gidin, başarıya böyle ulaşırsınız.

HANGİ KİMYASAL SİSTEMLERİMİZ HER ŞEYİ BELİRLER?

Dr. Tara Swart, beyin ve kimyasallar üzerine anlaşılır bir benzetme de yapıyor: Bir arabanın çalışabilmesi için iki temel sıvı gerekli: Yakıt ve yağ. Biri motorun tam performansıyla çalışmasını, diğeri gerekli enerjiyi ve gücü sağlıyor. Tıpkı vücut ve beyinde olduğu gibi... Tüm duygu, davranış ve sağlıklı olma halimizi aslında iki ana kimyasal sistem yönetiyor: İlki motordaki yakıt gibi, beyin nörotransmitterleri ki bu vücuda yaşamsal işlevleri yaptıran hormonları tetiklemek için kullanıyor, ruhsal modumuza, uyku, konsantrasyon gibi davranış mekanizmamızı etkiliyor; diğeriyse tüm dolaşım sistemimiz boyunca damarlarımızda, organlarımızın içinde akan hormonlar.

KİTABINIZDA BİZE VEREBİLECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ İPUCU NE?
1- İşyerinde fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığınız ile zenginliğinizi bütünleştirin.
2- Vücudunuz ve beyninizi dinlendirin, besleyin. Onları susuz ve oksijensiz bırakmayın.
3- Ekibinizde farklı düşünme yöntemlerine açık olun.
4- Farkındalık meditasyonları, yoga yapın.
5- İşinizin ve sektörünüzün geleceği konusunda yaratıcı düşünün ve farklı olmaya cüret edin!

TARA SWART'TAN İŞTE STESTEN ARINMANIN 7 YOLU
1- Daha çok değil, daha akıllı çalışın
2- Kendinizi yeni ve daha iyi çalışma yöntemleri öğrenmeye zorlayın.
3- İnsanlarla olumlu ve anlamlı ilişkiler kurun.
4- Egzersiz yapın.
5- İyi yemek yiyin.
6- Uykunuzu mutlaka alın.
7- Farkındalık sahibi olun.,

'BEYNİMİZ KALITSAL OLARAK TEMBEL!'
Dr. Swart, “Neuroscience for Leadership” kitabında beynimizin ‘kalıtımsal olarak’ tembel olduğunu söylemişti. Peki kalıtımsal olarak tembel beyin ne mi yapıyor? Yeni yollar inşa etmektense, eskileri kullanmayı yeğliyor ki bilinçli bir karar alamadığı müddetçe de siz farkında bile olmadan, otomatik olarak kolayı tercih etmeyi sürdürüyor.

HABERTÜRK


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.