Beyinde işlem tamam

Parkinson ameliyatında selfie çekti.

Parkinson ameliyatında selfie çekti. beyinselfieİzmir'de yaşayan, Parkinson hastası, Polonya asıllı Julian Vilkoşevski İstanbul'da beyin pili ameliyatı olmaya karar verdi.

Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Zırh, lokal anesteziyle ameliyatı gerçekleştirirken bir yandan da 47 yaşındaki hastası Vilkoşevski ile konuşuyordu. Asıl mesleği elektrik mühendisliği olan ve dalmayı çok seven maceraperest hasta ise belki de gelmiş geçmiş en ilginç selfie fotoğrafını çekti. Doktoru Ali Zırh beynine elektrotu yerleştirirken, deklanşöre bastı ve ortaya bu ilginç kareler çıktı.

PARKİNSON HAKKINDA HER ŞEY

İzmir’de yaşayan elektrik mühendisi Vilkoşevski, yaklaşık 5 yıldır parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu. Hastalığı hayatını tamamen değiştirdi, en büyük iki tutkusu olan dalış ve fotoğrafçılıktan vazgeçmek zorunda kaldı, araba dahi kullanamıyordu. Çok zor günler geçirdiğini söyleyen Vilkoşevski, 5 yıldır mücadele ettiği hastalığını alt ettiği anları selfie fotoğraflarla ölümsüzleştirme kararı aldı.

FOTOĞRAFÇILIK VE DALIŞTAN VAZGEÇMEK ZORUNDA KALDI

Yakalandığı hastalıktan 7 yılın intikamını almak ve ona yenilmediğini göstermek için kamerayı eline aldığını söyleyen Vilkoşevski şöyle konuştu: “Bu hastalık nedeniyle pek çok tutkumdan vazgeçtim, dalış, su altı fotoğrafçılığı yapamaz oldum. Ellerim titriyor, ataklar geçiriyor, vücudum kaskatı kesiliyordu. İstanbul Bahçelievler Medical Park Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzman Op. Dr. Ali Zırh, beyin pili ameliyatı ile hastalığın ilk yıllarındaki eski sağlıklı günlerime dönebileceğimi söyledi. Ameliyatımızın ilk kısmını oluşturan ve bilincimiz açık olarak gerçekleşen elektrotların yerleştirilmesi kısmı başarılı bir biçimde sonuçlandığında tüm bekleyenlere, merak edenlere iyi olduğum bilgisini ulaştırmak öncelik kazanmıştı.

“DALIŞ OK” MESAJIYLA FOTOĞRAFINI EŞİNE GÖNDERDİ

Narkoza girmeden önce kalmış olan bir kaç dakikamızda selfie fotoğrafımı çekmek ve eşime ben iyiyim bilgisini bu şekilde ulaştırmak istedim. Çünkü insanlar gördüklerine duyduklarından daha çok inanırlar. Nihayetinde güle-oynaya, fıkralar anlatarak ve doktorumla hissettiklerimi paylaşarak sorunsuz - sıkıntısız bir beyin ameliyatı geçirmiştim. Ne de olsa önemli bir beyin ameliyatının sonunda ağrım sızım olmadan keyifle kendi ameliyatımı görüntülemem de yıllardır ara verdiğim fotoğrafçılık hobime yeni bir başlangıç oldu. Hem bu teknolojiyi günlük hayatımızdaki olağan yaşantımızda kullanıyorken neden bilgi paylaşımının en hayati önemi olduğu o anda, onca kişi sizden haber beklerken kullanmayalım ki? Dr. Ali Zırh selfie çekmeme izin verince sevdiklerime kocaman bir ‘İyiyim’ mesajını ‘Dalış OK’ olarak gönderebildik.”

YELKENLİ İLE DENİZE AÇILACAK

Beyin pili ameliyatı sonrasında sağlığına kavuşan Julian Vilkoşevski, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini, en büyük tutkusu fotoğrafçılığa yeniden başlayacağını büyük hayalinin eşiyle beraber büyük bir hevesle aldıkları yelkenli teknesiyle denize açılmak istediğini belirtti.

KONUŞA KONUŞA AMELİYAT

Vilkoşevski’nin ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Zırh ise, “ Beyin pili taktığımızda, iki taraflı ameliyatlarda, beynin içinde tespit edilen o bölgelere iki tane elektrot yerleştiriyoruz. Beyindeki tek bir hücrenin elektriksel aktivitesini dinleyebildiğimiz 'Mikroelektrod Kayıt ve Stimülasyon Tekniği' denilen bu yöntemde amacımız hastalıktan sorumlu hücreleri ve etrafındaki anatomik oluşumların yerini bulmak. Bunun için de ameliyatı, hastayı uyanık tutarak, konuşa konuşa yapıyoruz. Çünkü bu sayede hastanın tepkilerini ölçerek sorunlu bölgeye ulaşmamız daha kolay oluyor. Ameliyatın ilk 2-3 saatlik bölümünde hasta uyanık oluyor ve biz bazı hareketler ve aktiviteler yaptırıyoruz. Parkinsonlu hastalar, beyin pili takıldıktan sonra hastalığın başladığı ilk yıllarındaki hallerine geri dönebiliyorlar ve normal hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Başka bir deyişle, beyin pili zamanı geri alıyor. Gün oluyor, bağımsız yaşayamayan, ameliyata girmeden önce kaşık bile tutamayan hasta, ameliyattan sonra özgürlüğüne kavuşmuş oluyor” dedi. HÜRRİYET  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:23 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.