Beyin ve öğrenme arasında nasıl bir ilişki var?

Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ataşehir Rotary Çok Programlı Anadolu Lisesi işbirliğiyle düzenlenen konferansa katıldı.

Canan, "Beyin ve Öğrenme" isimli konferansta okul müdür ve rehber öğretmenlerine beyin ve öğrenme ilişkisinin sırlarını keyifli bir sunumla anlattı.

Beyin ve öğrenme arasında nasıl bir ilişki var?

Şehit Akın Sertçelik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa yaklaşık 400 eğitimci katıldı.

Beynin fiziki yapısı ve üretim tarifini veren Prof. Dr. Sinan Canan, aslında beyni oluşturan maddelerin her evde bulunmasına rağmen ne yazık ki çözülememiş birçok sırrı olduğunu belirtti, çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Öğrenmede en etkili silah duygusal bağlılık!

Canan; "İnsanın fabrika ayarlarında; bol hareket, az ve aralıklı yemek, olumlu sosyal ilişki, düşük stres ve sınırları aşmak var. Beyin ve insan buna göre programlanmıştır. Ancak insanın doğup dünyaya gelmesinin ardından vücutta bulunan ve ne iş yapacağını bilmeyen tek organ beyindir. Beyin öğrenen bir organdır. Birçok şekilde öğrenir ve gelişir. Öğrenmedeki en güçlü silahsa duygusal bağlılıktır. İnsan, duygusal bir bağ kurduğu, mutlu hissettiren şeyleri çok daha iyi öğrenir.

Aynı şekilde söylemek ya da anlatmak değil aynalamak yani gördüğünü taklit etmek öğrenmede en güçlü etkenlerden biridir. Zenginleştirilmiş sosyal çevre de öğrenmeyi hızlandıran bir başka etkendir. Yapılan deneylerde sosyal ortamda bulunanların, yalnız ve tek başına olan insanlardan daha kolay öğrendiği görülmüştür. Bir çocuğu gelişim süreci ve beyin öğrenmesinden en önemli rolü de anne üstlenir. Anne için beynin ilk mimarı diyebiliriz. Çocuk beyni çağrışım yapmayan ve ön yargılardan uzak bir beyindir. Annesinin ona sağladığı sosyal yaşam ve duygusal iletişim beyin ve öğrenmeyi pozitif yönde etkiler." dedi.

Beyin ve öğrenme arasında nasıl bir ilişki var? 2Dünya üzerinde yaşayan 7.5 milyon insanın hepsinin beyin bağlantı haritası birbirinden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Canan, bunun dünya üzerinde gelmiş geçmiş bütün insanları benzersiz yapıyor, iki tane aynı insan bulmanız imkansız, dedi.

Konferansın sonunda, İstanbul Ataşehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kuzu ve Ataşehir Rotary Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Adem Sarı katılımından dolayı Prof. Dr. Sinan Canan'a bir teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.

 
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.