Beyin gelişimi için şart

Çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içmesi gerekiyor.

Çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içmesi gerekiyor.

beyingelisimiNuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki sene anne sütünün çok önemli olduğunu belirterek, sonrasında da çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içilmesi gerektiğini bildirdi. İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, beyin gelişiminin anne karnında başladığına dikkati çekerek, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtti.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Yetersiz beslenmenin, beyin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkilediğini vurgulayan İnanç, beyin gelişiminde etkili olan mineral ve vitaminlerin vücuda alınabilmesi için çocukların düzenli olarak süt içmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. İnanç, anne sütüyle geçen 2 sene sonrasında da çocukların süt tüketiminin aynı sıklıkta devam etmesi gerektiğini işaret ederek, "Beyin gelişi­minin kritik döneminde, yetersiz beslenmeden kaynaklanan hasar geçici olmayacaktır. Sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki sene anne sütü çok önemlidir. Sonrasında da çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içilmesi gerekmektedir. Süt, başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemimiz için gerekli olan tüm besin öğelerini içermektedir. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde süt, gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır. Çocuğun beyin gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve mineraller sütün içinde bol miktarda bulunmaktadır" görüşlerini kaydetti. Düzenli içilen iki bardak sağlıklı sütün, çocukların günlük mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabildiğinin altını çizen İnanç, şunları kaydetti: "Sütün içerisinde bulunan yağ, çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışarıdan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir. Tüm bu gerekli elementlerin de paketlenmiş ürünlerde, açık alınıp kaynatılarak tüketilen ürünlere oranla çok daha fazla bulunduğunu vurgulamamız gerekir. Kahvaltıda düzenli içilen sütle okul başarısı da yükselmektedir. Okul döneminde kahvaltıda iki bardak süt içen çocukların bilişsel performansının daha iyi olduğu, soyut düşünce, kavramlaştırma, genelleme ve problem çözme gibi zihinsel faaliyetlerine olumlu etki yaptığı görülmüştür. Güvenli besin olması açısından da ambalajlı sütlerin tercih edilmesi gerekmektedir." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:26 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.