Beyin dalgalarının kökeni bulundu

12.000’den fazla beyin hücresini simüle eden bir bilgisayar programıyla, beyin dalgalarının kökeniyle ilgili izlere ulaşıldı.

12.000’den fazla beyin hücresini simüle eden bir bilgisayar programıyla, beyin dalgalarının kökeniyle ilgili izlere ulaşıldı.

beyinAraştırma Avrupa’nın “İnsan Beyni Projesi”nin bir parçası. Beyin dalgaları elektroensefalogram (EEG) ile kaydedilir. Kafaya yerleştirilen çok sayıdaki elektrotlar kafatasının altındaki nöronların elektriksel etkinliklerini ölçer. Bu etkinlikler nöronlar arasındaki elektriksel sinyal alışverişiyle (Spikes) oluşur. Fakat İsviçreli araştırmacıların açıklamalarına göre nöronların ve ağlarının bu etkinlik motiflerini tam olarak ne şekilde ürettikleri bilinmiyordu. Gerçek beyindeki milyarlarca hücrenin ayrı ayrı incelenmesi mümkün olmadığı için ETH Lozan araştırmacıları bunu Blue Brain Projesi çerçevesinde bilgisayar modelleriyle öğrenmeye çalışmışlar. Michael Reimann ile çalışan ekip son araştırma için 12.000 nöronla dev bir ağ kurmuş. Blue Brain Projesi’nin asıl hedefi tüm insan beynini canlandırmak. Fakat ilk adımda işe fare beyniyle başlamış ve şu sıralar ayrıntılı bir şekilde fare nöronlarının elektriksel özelliklerini, biçimlerini, büyüklüklerini ve bağlantılarını karakterize ediyor.. Simülasyonlar beyin dalgalarının tahmin edilenden farklı bir şekilde üretilebileceğini de göstermiş. Yani bugüne kadar sanıldığı gibi elektriksel sinyallerin birer ekosu değiller, bunun yerine hücre yüzeyindeki iyon kanallarının karmaşık davranışlarına göre biçimlendiriliyorlar (Neuron dergisi). BİLİM TEKNOLOJİ EKİ    

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Ağustos 2013Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.