Bebeğinizin ayaklarına dikkatli bakın!

Sağlıklı ayak gelişimi için çocukların doğuştan itibaren takibi çok önemli.Sağlıklı ayak gelişimi için çocukların doğuştan itibaren takibi çok önemli. Prof. Dr. Sinan Karaoğlu: "Ailelerin özellikle hassasiyetle üzerinde durduğu konulardan biri çocuklarına mutlaka ortopedik ayakkabı giydirmektir. Oysa ortopedik ayakkabı, yalnızca ortopedik sorunu olan ayaklar için idealdir ve bilinçli, iyi seçilmiş olması gerekmektedir. Yani ayakta herhangi bir sorun yoksa ortopedik ayakkabıya gerek yoktur. Ortopedik ayakkabı denildiğinde, ayağın anatomik yapısına uygun ayakkabılar kastedilmektedir. Ancak ayaktaki ortopedik sorunlar tek tip değildir ve bilinçsiz olarak kullanılan ortopedik ayakkabılar ayağı cendere içinde tuttuğu için ayak gelişimi sağlığı olumsuz etkilenmektedir.

bebekayakORTOPEDİK AYAKKABI YERİNE PATİK

Prof.Dr. Sinan Karaoğlu, "Çocuklarda ayak gelişimi için ailelerin ortopedik ayakkabı ısrarı nedeniyle olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle özellikle çocuklarda patik gibi yumuşak ayakkabılar tercih edilmesi ayak sağlığı açısından daha uygundur diye konuştu.

BEBEK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Çocuk ayağı için en sağlıklı olan ayakkabının, kıvrıldığında topuk kısmı ile burnu değecek kadar yumuşak olanlar olduğunu kaydeden Prof.Dr. Karaoğlu, "Erişkinler için ise ayağın hareketlerini en az şekilde kısıtlayacak, ayağın ortopedik yapısını bozmayacak ama onu dış etkenlerden koruyacak kadar kalınlığı olan esnek ayakkabılar tercih edilmelidir dedi. Türk toplumunda yüzde 20-25 gibi düztabanlık sorunu bulunduğunu bildiren Prof.Dr. Karaoğlu, "Bunların da çok büyük bir çoğunluğu esnek düztabanlıktır. Yani bir hastalık değildir ve bunun çocukluk yaşındaki oranı yüzde 90dır. Diğer bir deyişle çocukların yüzde 90'ı düztaban olarak doğar. Hem motor gelişiminin tamamlanmaması hem de yağ dokunun fazla olması nedeniyle ayaktaki görüntü bu şekildedir. Gerekli olmadığı durumlarda ortopedik ayakkabı kullanarak ayak kaslarının gelişimine engel olunduğunda, çocuklarda düztabanlığın kalıcı hale gelme olasılığı daha da artar. Kısaca ortopedik ayakkabı, ayakta gerçek bir ortopedik sorun varsa doktor tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır. Fizyolojik, geçici durumlar için ayakkabıdan daha çok, egzersiz gibi yöntemler tercih edilmelidir dedi.

GEREKSİZ ORTOPEDİK AYAKKABI AYAĞI TEMBELLEŞTİRİR

Ortopedik ayakkabıların çoğunun, ayağın kıvrımlarını pasif olarak yani alttan yükselttiğini (ark takviyesi) ve bir yerde ayağın motor gelişimini geciktirdiğini belirten Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, "Ayağın sağlıklı olarak görevini yapabilmesi için kaslarının çalışması gerekir ve bunu da ortopedik ayakkabı engelleyebilir. Bu durum, ileride olmayacaksa bile bazı problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir, kişi zorlanarak problemli bir ayağa sahip olabilir. Bunun en önemli nedeni ortopedik ayakkabının ayak tabanındaki çukurları doldurması ve ayağın motor gelişimi bir yerde geciktirmesidir. Çünkü ayağın çalışması gereken bazı kasları çalışamaz hale gelir ve onun görevini ayakkabı yapmış olur. Ayak bu nedenle tembelleşir diye konuştu. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:22 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.