Bebeğiniz ilk kez mi uçuyor

Bebeğinizle ilk defa yolculuğa mı çıkacaksınız? Hem de uçakla!

Ya durmazsa, ağlarsa, diğer yolcuları rahatsız ederse. Paniğe kapılmayın, gerçekçi beklentiler ve ileriye dönük başarılı bir programla bebeğinizle birlikte rahat bir seyahat yapabilirsiniz. Bunu başarabilmeniz için İngiliz anne ve çocuk dergisi ‘Mother and Baby’nin size hayat kurtaran bazı önerileri var.

EN İYİ KOLTUĞU SEÇİN

Nereye oturduğunuz çok güzel bir seyahatle, berbat bir yolculuk arasındaki farkı belirler. Her şeyden önce koltuğunuz tuvaletlere yakın olmalı. Bu sayede hem çok fazla yolcuyu rahatsız etmemiş olursunuz hem de alt değiştirme bölümüne ve tuvalete daha kolay ulaşırsınız. Bunun için erken rezervasyon yapın. Çünkü bu koltuklar genelde yaşlı ve çocuklu ailelerin gözdesi olduğu için çabuk dolabilir. Koridor tarafındaki koltukları tercih edin. Eğer mümkünse iki koltuk için bilet satın alın. Daha pahalıya patlayabilir. Maddi külfetin altına girmek istemiyorsanız, yanınızdakinden başka boş bir koltuğa geçmesini de rica edebilirsiniz. Tabii bu da uçakta boş koltuk bulunacak kadar şanslıysanız mümkün.

PUSETİ DE KABİNE SOKUN

Havayolu şirketlerinin birçoğu kabine puset almanıza izin veriyor. Bebeğinizin içinde huzurlu olduğu, tanıdık bir pusette seyahat etmesi daha kolay olur. Ancak siz zaman kaybetmeden prosedürleri kontrol edin.

BEBEĞİNİZİ EĞLENDİRİN

Hangi ekipmanı kullanırsanız kullanın, uzun süreli uçuşlarda sizin gibi bebeğiniz de sıkılacak. Onu eğlendirmenin yollarını arayın. Örneğin kusmuk torbasından el yapımı bir kukla ya da dikkatini çekebilecek renkli kâğıtlardan basit bir dinozor da yapabilirsiniz. Sevdiği oyuncukların içinde yer aldığı küçük bir çanta hazırlamanızda fayda var.

DOĞRU ZAMANDA SEYAHAT EDİN

Eğer uzun mesafeli bir yolculuğa çıkıyorsanız, gece uçuşlarını araştırın. Bu sayede bebeğinizin yolculuğu uyuyarak geçirmesi için önemli bir fırsat yakalamış olursunuz. Gece yolculuklarında kabin ışıkları söndüğü ve diğer yolcular da uyuduğu için çok sessiz ve huzurlu bir atmosfer oluşur. Eğer kısa mesafeli uçuş yapacaksınız, gündüz ya da çocuğunuzun öğle yemeği vakitleri doğru bir tercih olur. Yemek saatleri özellikle uçaklarda bebek ve küçük yaştaki çocuklar için oyalayıcı ve eğlenceli zamanlara kolayca dönüşebilir.

UÇAĞA KOLAY YENEBİLİR YEMEKLER ALIN

Torbalanmış yemekler kavanozlara göre çok daha kullanışlı olur. Bebeğinizin sevdiği ve zorlanmadan yiyebileceği -tabii ki sizin de yedirebileceğiniz- mama/ yemekleri yanınıza almak iyi bir uçak yolculuğu için atlanmaması gereken noktalardan biri. Bazı havayolu şirketleri bebek yemeği hizmeti de veriyor. Bunu şirket tercihi yaparken göz önünde bulundurun. Eğer emziriyorsanız, uçuş süresince bebeğinizi meşgul etme konusunda şanslısınız demektir. Bebeğinizi biberonla beslemeye başladıysanız, uçuşta ne kadar süte ihtiyacınız olabileceğini iyi hesaplayın. Ancak çok almayın. Son yıllarda uçuşlarda özellikle sıvıların taşınması konusunda önemli sınırlandırmalar getirildi. Çok fazla süt alırsanız, havaalanı güvenliğiyle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Uçağa binmeden önce şirketin prosedürlerini araştırın, aklınıza takılan soruları çantanızı hazırlamadan önce mutlaka sorun.

KABİN BASINCI DEĞİŞİKLİKLERİNE HAZIRLIKLI OLUN

Kabin basıncı değişiklerinde bebeğinizin kulağı acıyabilir ve bu da onu huzursuzluğa sürükler. Bebekler, bizim kulaklarımızdaki tıkanıklığı yok etmek için uyguladığımız esneme ve nefes verme gibi teknikleri bilmediğinden bunun üstesinden gelmesi konusunda sizin yardımcı olmanız gerekir. Bunun için en iyi yöntem ise, emzirmek ya da emzik. Bu sayede çocuğunuz farkında olmadan kulaklarındaki basıncı dengeler.

ALT DEĞİŞTİRME KONUSUNDA ETKİN BİR PLAN YAPIN

Çoğu uçakta tuvalette katlanıp açılabilen bir alt değiştirme alanı bulunur. Fakat bu noktalar dardır ve şansınız yoksa sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle uçağa binmeden önce bir ‘bez değiştirme’ planı yapmak bu zor durumdan kurtulmanıza yardımcı olur. Tabii ki en iyisi, alt değiştirmek zorunda kalmamanız ancak uzun süreli uçuşlarda bu imkânsız. Çok zor durumda kalmadıkça bebeğinizin altını koltuğunuzda değiştirmeyin. Bu durum diğer yolcuları rahatsız edebilir. Yanınıza bolca ıslak mendil ve kokuyu maskelemek için kolonya almayı da unutmayın.

‘AKILLI ÇANTALAR’ HAZIRLAYIN

Uçağa tek bir büyük çantayla girmek işinizi zorlaştırır. Bezi bulmak isterken tüm çantayı boşaltmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun yerine yemek ve oyuncak için ayrı küçük çanta yapıp bunları büyük bir çantanın içine yerleştirin. Bu size hem zaman kazandırır, hem de kayıp eşyaların önüne geçmenizi sağlar.

STRES SEVİYENİZİ KONTROL ALTINDA TUTUN

İşler kontrolden çıkıp bebeğiniz çok ağlamaya başladıysa -ki çoğu böyle yapar- derin bir nefes alın ve üzülmemeye çalışın. Çevrenizdeki yolcular konusunda endişelenmeyi de bırakın. Sizin bir suçunuz yok. O, bir bebek. Kimseden utanmamalısınız. Böyle durumlarda en iyi yöntem koridorda onunla birlikte tur atmak. Yürümek size ve ona çok iyi gelir.

YOLCULARA KARŞI NAZİK OLUN

Sakın, diğer yolcuların sizi bebeğiniz ağladığı için yargıladığı düşüncesine kapılmayın. Onlardan kaçmayın, onlarla konuşun. Kabin ekibiyle de iletişim kurun. Genelde yolcular ve kabin ekibi bebeğinizle ilgilenir. Çevrenizdekileri yolculuğunuza dahil ederseniz, stressiz ve güzel bir uçuş geçirebilirsiniz. Bebeğiniz de diğer yolcularla vakit geçirmekten keyif alır.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.