Bayram dönüş trafiğinde uykuya dikkat!

Uykusuzluk yakın tarihimizde bazı büyük endüstriyel kazalarda önemli bir faktör olmuştur. (nükleer kazalar,gemi kazaları vs.)

Aynı zamanda her gün yollarda toplum için büyük bir tehlike yaratır. Uykusuzluk motorlu araç kullanırken sarhoş olmayla benzer şekilde reaksiyon süresinde uzamaya neden olur. Her yıl birleşik devletlerde uykusuzlukla bağlantılı 100.000 otomobil kazası,1500 kazayla bağlantılı ölüm ve 71.000 yaralanma gerçekleşmektedir. Uyku apne sendromlu hastalarda kazaların 3-7 kat arttığı yayımlanmıştır.

Çalışmalar uyku bozukluğu ve düşük kaliteli uykunun aynı zamanda işyerlerinde de kaza ve yaralanmalara neden olduğunu göstermektedir. Gündüz artmış uykululuğu olan çalışanlarda kaza yapma oranının yüksek olduğu saptanmıştır.

Otomobille uzun yolculuklara çıkarken sabah çok erken saatlerde veya gece yolculukları riskli olabilir. Uykusunu almış,zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmak kaza riskini azaltacaktır. Uzun yola yalnız değilde bir arkadaşla birlikte çıkmak hem araç kullanırken birbirine yardım etmek hemde yorgunluk ve uykuluğu farketmek açısından yararlıdır. Yolculuk esnasında en ufak bir yorgunluk veya uykululuk belirtisi olduğunda mola vermek için güvenli bir yer bulunmalıdır.Uykululuk esnasında mola yerlerinde kısa süreli şekerlemeler yapılabilir. Mola esnasında çay,kahve gibi beyni uyarıcı içecekleri ölçülü olmak kaydıyla almak faydalı olabilir. Aracın içindeki ısıyı rahat edebilecek bir düzeyde tutmak, güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmak yararlı olacaktır. Özellikle sıcak havalarda düzenli sıvı tüketimi önemlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:21 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.