Basit unutkanlıklar Alzheimer belirtisi olabilir

Dikkat! Okuduğunuzu unutuyor, öğrenmekte güçlük çekiyorsanız… Basit unutkanlıklar Alzheimer belirtisi olabilir.

Dikkat! Okuduğunuzu unutuyor, öğrenmekte güçlük çekiyorsanız… Basit unutkanlıklar Alzheimer belirtisi olabilir.

Siz de öğrenmiş olduğunuz bilgileri kısa sürede unutuyor musunuz? Yeni hobiler edinmekte güçlük mü çekiyorsunuz? Özetle, zihninizin eskisi kadar açık olmadığından yakınıyorsanız, dikkatli olun. Çünkü genellikle 'iş yoğunluğundan' veya 'stresten' diyerek geçiştirilen basit unutkanlıklar Alzheimer hastalığının ilk belirtisi olabiliyor. "21 Eylül Dünya Alzheimer Günü" olması nedeniyle unutkanlıklar ve hafıza kaybı yeniden gündeme oturdu.  Oysa senede 1 gün değil, her zaman dikkatli olmamız gereken ciddi sağlık sorunlarından biri Alzheimer. Basit unutkanlıklar çalışan kesimde genellikle 'strestendir' veya 'aşırı yoğunluktandır' düşüncesiyle çoğu zaman dikkate alınmıyor. Ancak 30-40'lı yaşlarda başlayan unutkanlıkları hafife almayıp, mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmalı. Bunun nedeni ise önemsenmeyen unutkanlıkların hastanın zamanla yatağa bağımlı kalmasına yol açabilen Alzheimer hastalığının ilk belirtisi olan "hafif kognitif bozukluk" olabilmesi. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, detaylı nörolojik muayene ve testler ile Alzheimer tanısının kolaylıkla konulabildiğine dikkat çekerek, "Alzheimer'in ortaya çıkması önlenemese de, erken dönemde yakalandığı için ilaç tedavisi ve yaşam alışkanlıklarındaki değişiklikler sayesinde bu süreç oldukça yavaşlatılabiliyor." diyor. Önce bellek işlevleri bozuluyor.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Bunama grubunda yüzde 60 gibi yüksek bir oranda görülen Alzheimer, öncelikle bellek işlevleri ile ilgili beyin hücrelerinin ölümü sonucu oluşan ve kesin nedenleri bilinmeyen bir hastalık. Bellek ve bilişsel işlevlerde ilerleyici bir kötüleşme ile seyrederek zamanla hastanın günlük işlevlerini bile yerine getiremeyecek konuma gelmesine neden olabiliyor.

ÜÇ AŞAMADA GELİŞİYOR

Alzheimer erken dönem, orta dönem ve ileri evre olmak üzere 3 aşamada gelişiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici hastalığın aşamalarını şöyle anlatıyor:

ERKEN EVRE: HASTA BASİT UNUTKANLIKLARDAN YAKINIYOR

Unutkanlık yaşlılığın doğal bir sonucu olarak görüldüğü için 'erken evre', hasta ve hasta yakınları tarafından genellikle gözden kaçırılıyor. Erken evrenin ilk belirtisi, basit unutkanlıklar. Önce beynin kayıt işlevi olumsuz etkileniyor. Hasta yeni bilgileri öğrenmekte güçlük çekiyor ve yakın dönemde yaşadığı olayları unutuyor. Mantık yürütme ile entelektüel becerisi de bozulmaya başlıyor, hasta bunun sonucunda kendini yavaş yavaş sosyal hayattan izole ediyor.

ORTA DÖNEM: HAFIZA YETENEĞİ BELİRGİN DERECEDE BOZULUYOR Hastalık ilerledikçe belirtiler belirginleşiyor ve günlük yaşamı daha fazla etkilemeye başlıyor.

Orta evrede yakın dönem hafıza yeteneği belirgin derecede bozulduğu için hasta aynı soruyu defalarca sorabiliyor. Zaman ve mekansal bellek de bozulmaya başlıyor; hasta sık sık 'biz neredeyiz?' sorusunu yöneltiyor veya bulunduğu ortamda kaybolabiliyor. Mantık yetisi de bozuluyor ve hasta hemen hiçbir konuda karar veremez hale geliyor. Orta dönemde en çok dikkat çeken şey ise dil işlevinin bozulması. Hasta ilk dönemler kelimeleri bulmakta zorlanıyor. Zamanla kelime hazinesi azalıyor, hasta daha az kelimelerle, basit ve kısa cümleler kurmaya başlıyor. Mantık ile entelektüel düzeyde ciddi bozulma oluştuğu için herhangi bir konu hakkında yorum yapmakta güçlük çekmeye başlıyor.

ÜÇÜNCÜ EVRE: BAKIMA MUHTAÇ OLUYOR

Üçüncü evrede hastanın beyni artık hiçbir kayıt yapamaz hale geliyor. Ayrıca sadece yakın geçmiş değil, yıllar öncesinde yaşananlar da hafızadan yavaş yavaş silinmeye başlıyor. Dil işlevlerinde ciddi bir bozulma oluyor ve hasta 'tek tük' kelimelerin dışında konuşamıyor, söylenenleri anlamıyor. Yemek yemek, yürümek, alışveriş yapmak ve yıkanmak gibi günlük işlevlerini tek başına yapamıyor, bakıma ihtiyaç duyuyor. Hasta zamanla yatağa bağımlı hale gelebiliyor. ACIBADEM HASTANESİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.