Başarı aileyi nasıl etkiler

Her anne baba çocuğunun okulda ve sınavlarında başarılı olmasını ister. Çocuğun başarısında anne ve babanın destek vermesi en önemli görev ve sorumluluklardan birisidir. Eğer aile çocuğun hayat ve okul başarısından memnun olamıyorsa ilk önce kendini sorgulamalıdır.

ÇOCUĞUN BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ

Aileler çocuğu yetiştirirken farkında olmadan bazı eğitim hataları yaparlar ve sonra sorunun çocuktan kaynaklandığını düşünürler. Oysaki durum farklıdır. Örneğin sürekli eleştiri ve hakarete maruz kalan çocuk kendini değerli hissetmeme duygusuna kapılır. Bu durum özgüven eksikliğine neden olur.

Mesleki başarılarda sadece yetenek yeterli değildir. Yeteneğin yanında çevre faktörü de çok önemlidir. Uygun bir çevre olmadığı takdirde çocuğun yetenekleri gelişemez. Çocuğu yüreklendirmek, cesaretlendirmek evde rahat bir ortam sağlamak, kendisini güvende ve değerli hissettirmek başarıyı arttırır. Çocuk ancak temel güven duygusu olduktan sonra kendisini çalışmaya verebilir. Kendini çalışmaya vermiyorsa bu, kendini rahat ve güvende hissedemiyor anlamına gelir.

AİLENİN MOTİVASYONU GERÇEKÇİ OLMALI

Yüksek motivasyonu olan anne babalar çocuklardan hep daha başarılı olmalarını isterler. Bu durumda çocuk sürekli kendisini kanıtlama çabasına girer. Anne babanın onayını almak için sürekli bir şeyler yapar, kendisini kanıtlamak için olduğundan daha büyük, daha iyi, daha başarılı görünmeye çalışır, kendi isteklerini göz ardı edip ailenin istediği mesleği seçebilir. Bu durumda çocuk başarılı olmaya değil de anne babasını tatmin etmeye odaklanmıştır. Yüksek motivasyonu olan anne babalar farkında olmadan çocuklarına zarar verirler, bu nedenle ailenin motivasyonu gerçekçi olmalı, çocuktan yapabileceği kadarı beklenmelidir.

Elbette her anne baba çocuğu en iyi yerlerde görmek ister ancak hedefler belirlenirken çocuğun yapabileceği imkanları sunmalıdırlar. Kendi fikirlerini belirtirken emir vermek değil fikir vermek tarzında olmalı ve son karar çocuğa bırakılmalıdır.

AİLELER ÇOCUKLARIYLA İLGİLENMELİ

Tüm bunların yanı sıra bazı aileler çocuklarıyla hiç ilgilenmez ve müdahale etmezler. Örneğin meslek seçmek veya çocuğun yapacağı tercihler konusunda ailenin “Sen nasıl istiyorsa öyle yap.” tutumu ailenin çocuğuna aşırı güvenmesinden ya da fazla zaman ayıramamalarından kaynaklanır. Ancak bu tutumda yanlış davranışlardan bir tanesidir. En iyisi çocuğu uzaktan kontrol etmektir. Çocuk kendisine gösterilen duygusal ilginin farkına varacaktır. Aileler çocuklarıyla ilgilenmeli; fakat bu ilgi karışma şeklinde olmamalıdır.

RADİKAL


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Ocak 2017Yayınlanma Tarihi:05 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.