Bana kaç saat uyuduğunu söyle!

Bana kaç saat uyuduğunuzu söyleyin size ne yemeniz gerektiğini söyleyeyim.

Bana kaç saat uyuduğunuzu söyleyin size ne yemeniz gerektiğini söyleyeyim.

uykuPennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ne kadar uyuduğunuz bazı hastalıklara yakalanma riskinizi belirliyor. Uyku tipinizi belirleyerek hem bu hastalıklara karşı korunabilir hem de nasıl besleneceğinizi öğrenebilirsiniz.

UYKU SORUNLARINIZI KOLAYCA ÇÖZÜN

UYKU TİPİ 1

ÇOK AZ UYUYANLAR: 0-4 SAAT

Gün içinde halsiz ve uyuşuk hissederler. Beslenme seçimlerinde en az çeşide sahiptirler.Vücutları çoğu zaman susuz kalır ve yeteri kadar karbonhidrat ya da likopen gibi hastalıklarla savaşıcı antioksidan deposu besinleri tüketmezler. Riskler: Obezite ve diyabet gibi hastalıklar açısından daha büyük risk taşırlar. Hücredeki şeker miktarını dengelemeye yardımcı insülin hormonu yetersiz kalır. Dört saat veya daha az uyuduğunuz dört gün bile vücudunuzu insüline daha az tepki verir hale getirmeye yeter. Bu da yüksek tansiyon riskinizi yükseltir ve vücutta insülin direnci devam ettiğinde, diyabete dönüşür. Çok az uyuyanlar ayrıca kilo almaya daha müsaittir. Uyku eksikliği aynı zamanda metabolizmanızı yavaşlatır ve stres hormonu olan kortizol seviyesini arttırarak iştahınızın açılmasına neden olur. Beslenme önerileri: Çok az uyuyanlar daha kaliteli bir uyku için yüksek antioksidan içeren besinlere ağırlık vermeliler. Güne likopen zengini bir bardak domates suyuyla başlayın. Ayrıca kırmızıbiber veya pembe greyfurt gibi sağlıklı besinleri de deneyebilirsiniz.

UYKU TİPİ 2

AZ UYUYANLAR: 5-6 SAAT

Aslında az uyuyan kişiler en fazla kalori tüketenler. Diyetlerinde, hem hastalıklardan korumaya hem de vücuttaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan C vitamini ve selenyum eksikliği olabilir. Riskler: Felç ve kalp krizi riski yüksek. Yapılan bir araştırma, düzenli olarak geceleri altı saatten az uyuyan kişilerin aşırı kilolu olmasalar veya genetik risk taşımasalar bile dört kat daha fazla felç riski taşıdığını gösterdi. Az uyuyan kişiler kalp hastalığı riski de taşıyor. Beslenme önerileri: Neyse ki, diyetinize C vitamini eklemek zor değil. Suyunuza turunçgilleri eklemeyi deneyin. Bardağınızın içine limon, misket limonu veya portakal dilimleri koyabilirsiniz. Daha fazla selenyum alabilmek içinse yemeklerinizi mantarla pişirmeyi veya günde birkaç adet Brezilya cevizi tüketmeyi deneyin.

UYKU TİPİ 3

FAZLA UYUYANLAR: 9 SAAT VE ÜZERİ

Dokuz saatten fazla uyumalarına rağmen yine de yorgun hissederler. Beyin için önemli olan teobromin uyarıcı maddesi veya kolin bileşiğini yeteri kadar almazlar. Riskler: Aşırı uyumak, hipotiroidizm belirtisi olabilir. Hipotiroidizmin yorgunluk, düşük enerji ve metabolizmanın yavaşlaması gibi sonuçları vardır. Gün içinde de uyur ve bir önceki gece ne kadar uzun uyumuş olurlarsa olsunlar her zaman yorgun hissederler. Beslenme önerileri: Eğer fazla uyuyanlar kategorisindeyseniz günde yaklaşık 30 gram bitter çikolata tüketerek teobromin alımınızı arttırın. Daha fazla yumurta, hindi veya deniztarağı tüketerek de beslenmenize kolin ekleyin.

UYKU TİPİ 4

İDEAL UYKU: 7-8 SAAT

İdeal uyku uyuyanlar beslenmeleri en çeşitli olanlar. Besinleri dengeli tüketirler ve bol su içerler. Beyniniz de her türdeki besin maddesini aldığında ve susuz kalmadığında daha fazla yemek yemeniz için ısrar etmez. DOKTOR MEHMET ÖZ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.