Bakıcı seçimine dikkat!

Çocuğun gelişimi ve eğitiminde bakıcı önemli. Bakıcı seçimine dikkat!

Çocuğun gelişimi ve eğitiminde bakıcı önemli. Bakıcı seçimine dikkat!

 Uzmanlar doğru olmayan bakıcı seçiminin çocuğun gelişiminde riskleri de beraberinde getireceğine vurgu yapıyor. Temel güven duygusunun ailede kazanıldığının altını çizen Uzm. Psk. Aynur Sayım, bakım veren kişi ile anne-baba tutumlarının kesinlikle ortak olması gerektiğine vurgu yapıyor. Yaşam şartlarının değişmesiyle birlikte günümüzde çoğu anne çalışmak zorunda kalabiliyor. Durum böyle olunca da çocuk sahibi anneler çocuklarının bakımı ve eğitimi için bir bakıcı tutmak zorunda oluyor.

Çocuğun gelişimi ve eğitiminde bakıcının rolünün göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniği’nden Uzm. Psk. Aynur Sayım ailelere önemli uyarılarda bulunuyor. Çocuğun beslenme, bakım, koruma, sevgi, eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasından tutun da güven ortamı oluşturup çocuğun yeteneklerinin gelişmesine, var olan potansiyellerini en iyi biçimde kullanmasında olanaklara kadar birçok şeyin ailede kazandırıldığına dikkat çeken Sayım, temel güven duygusunun kazandırılmasında aile önemli diyor.

Çocukların birçok şeyi özellikle bakım veren kişiden aldığını hatırlatan Sayım, anne – babayı model alarak davranış şekillerini oluşturan çocuğun anne ve babasıyla ilişki tarzının son derece anlamlı olduğunu vurguluyor. Sayım o nedenle de ailelere şu uyarılarda bulunuyor:

BAKICI ANNE VE BABA İLE ORTAK TUTUM SERGİLEMELİ!

“Günümüzde çalışan annelerimiz çoğunlukta, dolayısıyla bakım için ya bir bakıcı ya da aile büyüklerinden yardım alınıyor. Burada önemli olan bakım veren kişi ile anne-babanın ortak tutumlar sergilemesi. Çocuk eğitimi için bulunduğumuz önerilerin aynısını bakım veren kişinin de uygulaması gerekiyor.

BAKICININ YAKLAŞIMLARI DOĞRU VE NET OLMALI!

Bakıcı seçimi merak edilen oldukça önemli bir konu. Bakıcının yaklaşımları doğru ve net olmalı. Anne ve babadan beklediğimiz; sağlıklı bir iletişim, sevgi ve disiplin dengesi, çocuğun bireyselleşmesi için çaba beklentilerinin aynısını bakım veren kişiden de bekliyoruz. Bundan dolayıdır ki anne ve babanın bakıcıyı bu doğrultuda yönlendirmeleri, ortak yaklaşım oluşturmaları gerekiyor.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:03 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.