Bağımlılıkta yeni tehlike: Banyo tuzu

Uzmanlar uyarıyor. Sentetik esrardan sonra bağımlılıkta yeni tehlike Banyo Tuzu…

Her dönem bir madde "trend" oluyor. Bir dönem esrar dönemiydi ardından eroin daha sonra ekstazi derken yaşadığımız dönemde sentetik esrar dönemi. Bağımlılık alanında çalışmalarda bulunan uzmanlar yarının trend maddesinin banyo tuzları olacağı konusunda uyarıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Serdar NurmedovMadde Bağımlılığı ve Mental Sağlık Hizmetleri İdaresi’nin (SAMHSA) raporu, bu uyuşturucuların birkaç sene önce ortaya çıkışından beri acil servislerde banyo tuzu uyuşturucusunu takip eden ilk ulusal çalışması aynı zamanda. SAMHSA’nın baş sağlık memuru Dr. Elinore McCance-Katz, her ne kadar bazen banyo tuzu maddelerinin “yasal kafa buldurucular” oldukları iddia edilse de veya gerçek amaçlarını gizleyen etiketlerle tanıtımı yapılsa da kullanıldıklarında aşırı düzeyde tehlikeli olduklarını ifade ediyor.

Tehlikesine ilişkin Katz, kalp problemlerine, yüksek tansiyona, nöbetlere, intihar düşüncelerine, psikoza ve bazı vakalarda, özellikle diğer uyuşturucularla beraber kullanıldıklarında, ölüme dahi neden olabileceğine dikkat çekiyor. Öyle ki SAMHSA’nın raporu, banyo tuzu ile ilgili Acil Servislere yapılan başvuruların %67’sinin diğer uyuşturucuların kullanımını da içerdiğini gösterdi. Banyo tuzu ilişkili Acil Servis başvurularının %33’ünde sadece kaya tuzu kullanımı söz konusu olurken yüzde 15’i marihuana veya marihuananın sentetik formuyla birleştirilerek kullanımıyla ve yüzde 52’si diğer uyuşturucuların kullanımıyla alakalıydı.

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Serdar Nurmedow yeni tehlikenin banyo tuzu olduğuna vurgu yapıyor…

Yeni Tehlike Banyo Tuzu

Hemen her dönem trend maddelerin olduğunu ifade eden Nurmedow öldürücü özelliği olan banyo tuzuna ilişkin uyarılarda bulunuyor. "Banyo tuzları" adı altında piyasaya sürülen metilen dioksipirovaleron (MDPV) gibi uyarıcı maddeleri içeren ve kokain/amfetamin benzeri etki eden maddelerden bahsediyoruz.

Dünyayı sentetik esrardan sonra bekleyen en önemli bağımlılık yapıcı madde olduğunu düşünüyorum. Bonzai, Jamaica gibi sentetik esrar içeren paketlerden sonra "Banyo Tuzları" nın piyasaya sürülmesi bundan sonra tek bir madde değil de birden çok maddeyi bir arada bulunduran ve "masum" isimlerle anılan karışımların daha ön planda olacağını düşündürtüyor. Her dönem bir madde "trend" oluyor. Bir dönem esrar dönemiydi ardından eroin daha sonra ekstazi dönemi derken yaşadığımız dönem sentetik esrar dönemi, yarın ise muhtemelen banyo tuzların dönemi olacak gibi görünüyor. Biz profesyoneller bu durumda erken önlem almamız gerekiyor. Emniyet güçleri ve diğer yetkililer de banyo tuzlarının içerdiği maddeleri henüz daha Türkiye piyasasına sürülmeden önce yasaklı maddeler listesine alması gerekiyor.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.