Ayak kokusu kabusu

Ayak kokusu kabusunu bitirmek için bunları yapın!

Ayak kokusu kabusunu bitirmek için bunları yapın!

Akşam arkadaşınızın ev partisine davetlisiniz. Aslında partiye katılmaya, arkadaşlarınızla gönlünüzce eğlenmeye can atıyorsunuz. Ancak arkadaşınıza verdiğiniz yanıt “Programım var, katılamam oluyor.” Sizi bu eğlenceden alıkoyan neden ise aslında bir programınız olması değil, maalesef en yakınınıza bile anlatmaktan çekindiğiniz “ayak kokusu” sorununuz. Çünkü, evde ayakkabınızı çıkardığınızda çevreye yayılacak olan kokunun düşüncesi bile sizi utandırmaya yetiyor! Kış aylarında, tüm gün kapalı ayakkabı içerisinde kalan, hava almayan ve terleyen ayaklar nedeniyle daha fazla görülen ayak kokusu, sanılanın aksine sadece erkeklerin değil, kadınların da önemli bir sorunu! İyi haber ise aslında alabileceğiniz önlemlerle bu kokudan büyük oranda kurtulabilmeniz. ayakkokusuAcıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, ayak kokusundan kurtulmanın püf noktalarını anlattı.

AYAKLARINIZI HER GÜN SABUNLA YIKAYIN

Ayak kokusuna karşı alabileceğiniz en basit önlem, ayak hijyenini alışkanlık haline getirmek. Ayaklarınızı her gün, sabah akşam ılık suyla, antibakteriyel veya mantar önleyici sabun kullanarak yıkayın. Ardından ,mantar oluşumunu engellemek için iyice kurulayın. Çünkü ayak mantarının en önemli sebeplerinden biri, ayakların yıkandıktan sonra yeterince kurulanmamasıdır.

PAMUKLU VE TERİ EMEBİLEN ÇORAPLAR GİYİN

Sentetik ve naylon çoraplar yerine, yumuşak, pamuklu ve teri emebilme özelliği olan çorapları tercih edin. Gün sonunda çoraplarınızı değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

AYNI ÇİFT AYAKKABIYI İKİ GÜNDEN FAZLA GİYMEYİN

Aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymemeye dikkat edin. Ayakkabınızı iki giyim arasında 24 saat süreyle havalandırın. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz.

HAVA ALAN AYAKKABIYI TERCİH EDİN

Ayakkabı alırken, hava alan ya da havalanan bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Naylon veya sentetik malzeme kullanılarak üretilen ayakkabıları kullanmayın. Mümkünse gerçek deri gibi doğal malzemelerden üretilen ayakkabıları tercih edin.

SPREY VEYA KOKU ÖNLEYİCİ PUDRA SIKIN

Ayaklarınıza ve ayakkabı içine antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra sıkın. Öncelikle akşam eve geldikten sonra ayakkabılarınızı balkon gibi hava alan bir ortamda birkaç saat havalandırın. Havalandırdıktan sonra iç ve ön kısımlarına doğru sprey veya pudrayı sıkın. Ardından ayakkabılarınızı dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

AYAKLARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİN

Ayak parmak aralarınızı ve tabanlarınızı her banyodan sonra düzenli olarak kontrol edin. Ayak parmak aralarında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğne ucu gibi su toplayan kabarcıklar ve koku gibi mantar enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinizde bir dermatoloji uzmanına başvurun.

AŞIRI TERLİYORSA, TEDAVİ OLUN

Aşırı terleme de ayak kokusuna neden olan önemli bir faktör. Ayağınızda hiperhidrozis denilen aşırı terleme durumu varsa, tedavi olun ve terlemeyi azaltan kremler kullanın. Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzde botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETSgibi tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabiliyor.

4 ÇAY KAŞIĞI TUZLU SUYLA YIKAYIN

Eğer ayaklarınız çok sık nemleniyorsa, kurutmak için tuzlu suyla yıkayabilirsiniz. Akşam eve geldikten sonra 4 bardak suya 4 çay kaşığı tuz ilave edin. Ardından bu karışımı bir leğene boşaltın ve ayaklarınızı 15 dakika bekletin. Temiz ve pamuklu bir havluyla iyice kurutup, çoraplarınızı giyin. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:28 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.