Ayak bileği sıkışma sendromu

Dikkat yaralanmalara neden oluyor.

Burkulmaların, bağların gerilmesinden kopmasına kadar farklı aşamalarda yaralanmalara sebep olabileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tolgay Şatana, korunma yöntemlerini anlatıyor.

HER İNSAN HAYATINDA BİR KEZ BURKULMA YAŞAYABİLİR

Yaralanma türü ne olursa olsun kıkırdak ve eklem sorunu yaratmadıysa kısa sürede iz bırakmadan iyileşebilir. Burkulmalar bağların gerilmesinden kopmasına kadar farklı aşamalarda yaralanmalara sebep olabilir. Şiddetli burkulmalar kırıklara, kıkırdak kopmalarına, kas ve kirişlerin kopmalarına sebep olabilir.

EN SIK GÖRÜLEN YARALANMALAR NELERDİR?

Bağ gerilme ve kopmaları en sık rastlanan yaralanmalardır. Şiddetli gerilme ve kopmalarda bağlar uzayarak iyileşir ve ayak bileğinde burkulma eğilimi yaratırlar. Bu durumda eklem yapıları, kıkırdak yüzeyleri aşınmaya, yüzeyleri kopmalar sonucu düzensizleşmeye başlar ve kireçlenmeye yol açar. Alışkanlık yapmış burkulmalarda yaralanan kıkırdak dokusu iyileşme sonucu, yüzeyden kabarık bir yapı oluşturduğunda, hareketle eklem içinde baskı şeklinde bir ağrıya neden olur. Bu durum en çok eklem ön dış köşesi, arka köşelerde meydana gelmektedir.

Yürüme sırasında ya da spor yaparken aniden ortaya çıkan batma şeklinde ağrı nedeniyle yüklenme yapılamaz ve denge bozulur. Özelikle kalecilik, basketbol, voleybol ve savunma sporları gibi ani zıplama ve yer değiştirme gerektiren durumlarda denge bozulup müsabaka kaybedilebilir.

NASIL KORUNAMALIYIZ?

Burkulma sonrası mutlaka hekim kontrolünde yaralanma derecesi ortaya konup, eklem yapılarının muayenesi yapılmalı, gerekirse radyolojik tanıya gidilmelidir. Ayak bileğinin basit bir bandajla tespiti ve bir süre hareket kısıtlaması iyileşmeyi derhal başlatacaktır. Doğru ve yeterli bir tespit ile yeniden burkulmanın önüne geçilmelidir.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:02 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.