Ayağınıza sağlık!

Şişlik, lekelenme, ağrı, tırnaktaki değişimler vücutta ciddi rahatsızlıklara işaret edebiliyor. Uzmanlar, ayaklardaki bu değişim ve hastalıkların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Ayaklarda meydana gelen bazı değişimler hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu değişikler dikkate alındığında birçok ciddi rahatsızlıktan erken teşhis ile korunma imkanı bulunuyor. İşte, çorap altındaki bu işaret ve sebep olduğu hastalıklar...

SOĞUK AYAKLAR
Ayak parmaklarınız her zaman soğuksa nedeni zayıf kan akımı olabilir. Zayıf kan akımı, sigara, yüksek tansiyon ya da kalp hastalığı ile bağlantılı dolaşım sorunlarının habercisidir.
Kontrolsüz diyabete bağlı sinir hasarı da ayaklarınızı soğuk hissetmenize neden olabilir. Diğer olası nedenler arasında hipotiroidizm ve anemi vardır.

AYAK AĞRISI
Ayaklarınız uzun bir gün sonunda ağrıyorsa bu yanlış ayakkabı tercihinizden kaynaklanabilir.
Özellikle yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız ayak ağrısı problemiyle karşılaşmanız kaçınılmazdır. Ayrıca basketbol, koşu gibi yüksek etkili spor yaparken oluşan stres kırıkları ve küçük çatlaklar da ağrıya neden olabilir.

Ayrıca iltihaplı romatizmalar birçok eklemin yanı sıra ayakları da etkileyebilir ve ilk olarak ayak ağrısı ile kendini gösterebilir.

KIRMIZI, BEYAZ VE MAVİ AYAK PARMAKLARI
Raynaud hastalığı, ayak parmaklarınızı önce mavi, sonra beyaz ve tekrar doğal rengine çevirebilir. Bunun nedeni ani damar daralmalarına bağlı oluşan damar spazmlarıdır. Stres ya da sıcaklık değişimleri, skleroderma, romatoid artrit, Sjogren hastalığı gibi iltihaplı romatizmalar ve tiroiti de tetikleyebilir.

ÇOMAK PARMAK

Ayak ve el parmaklarında parmakların aşağıya doğru eğilmesi ile oluşan bu problemin en yaygın nedeni akciğer hastalığıdır. Ama aynı zamanda kalp hastalığı, karaciğer ve sindirim bozuklukları ya da bazı enfeksiyonlara neden olabilir.

ŞİŞMİŞ AYAKLAR
Genellikle çok uzun yol yapan kişilerde ve hamilelerde görülen bu problem geçicidir. Ancak devam ediyorsa zayıf kan dolaşımı, böbrek bozukluğu, tiroid, lenf sistemi ile ilgili bir sorun ya da bir kan pıhtısının habercisi olabilir. Eğer ayaklarınızda kalıcı şişlik varsa mutlaka bir hekime görünün.

YANAN AYAKLAR
Ayaklarda yanma hissi, periferik sinir hasarı ile şeker hastaları arasında yaygındır. Ayrıca B vitamini eksikliği, ayak mantarı, kronik böbrek hastalığı, bacaklarda ve ayaklarda zayıf kan dolaşımından veya hipotiroididen de kaynaklanabilir.

İYİLEŞMEYEN YARALAR
İyileşmeyen ayak yaraları diyabet için önemli bir uyarı işareti olabilir. Diyabet, dolaşıma zarar verdiği için özellikle ayak bölgesindeki yaraların iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyerek; basit bir yarayı problemle bir yaraya dönüştürebilir.

KAŞINTILI AYAKLAR
Kızarıklık, kuruluk ile birlikte görülen kaşıntıyla kendini gösteren ayak mantar, kaşıntılı ayaklar üzerinde deri kalın ve sivilce benzeri belirtiler ise sedef hastalığına neden olabilir.

AYAK SPAZMLARI
Ani, keskin ve birkaç dakika sürebilen kas spazmları; aşırı iş yükü ve kas yorgunluğu nedeniyle sık sık karşılaşılan durumlardır. Diğer nedenleri ise potasyum, magnezyum, kalsiyum ya da D vitamini düzeylerinde düşme, zayıf kan dolaşımı, su kaybı olabilir. Hamilelik veya tiroid bozuklukları, değişen hormon düzeyleri de ayak spazmlarında önemli bir rol oynayabilir. Spazmlar sık veya şiddetli ise mutlaka bir hekime başvurun.

KOYU LEKELER OLUŞMASI
Cilt kanserinin en tehlikeli formu olan melanom, düzenli olarak güneşe maruz kalmayan bölgelerde bile gelişebilir. Bu nedenle vücudunuzu iyi tanıyın ve ayda bir kez mutlaka kontrol edin.

AYAK BAŞPARMAĞI AĞRIS
Ayak başparmağında görülen kızarıklık ve şişmeyle devam eden ağrının en önemli nedenlerinden biri gut hastalığıdır. Osteoartrit( kireçlenme) de ağrı ve şişliğe neden olabilir. Ayrıca yanlış ayakkabı kullanımı ya da genetik yapı nedeniyle ayak başparmağında çıkıntıyla birlikte ağrı görülebilir.

TAKVİM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Eylül 2015Yayınlanma Tarihi:11 Eylül 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.