Avrupa 'uzayda yaşamı' araştıracak projeye yeşil ışık yaktı

Avrupa, yaşanabilir gezegenleri incelemek ve yaşam bulgusu araştırmak için kurulacak bir "derin uzay gözlemevi" projesine yeşil ışık yaktı.

Projede bilim insanları yer alacak olan Warwick Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, PLATO ismi verilen görevin amacının "güneş sisteminin eşinin olup olamayacağı" sorusuna cevap vermek olduğu ifade edildi.

Milyonlarca euro maliyeti olan projenin, eğer varsa, "dünya dışı yaşamları tespit edebileceği" de belirtiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı yetkililerinin İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşen son toplantıda yeşil ışık verdiği projenin, tahmini bütçesinin 600 milyon euro olduğu hesaplanıyor.

Uzak gezegenleri araştırmaya odaklanacak olan PLATO'nun bünyesinde 26 teleskop bulunacağı belirtiliyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi Nasa'ya ait bir uzay teleskobu Kepler, bugüne dek 3 bin 400'den fazla uzak gezegen bulmayı başardı.

Tespit edilen bu gezegenlerden 30 tanesinin dünyadan yaklaşık iki kat büyük olduğu ve sistemin temel yıldızına "yaşababilir bir uzaklıkta" bulunduğu ifade ediliyor.

Dünya'dan 1 buçuk milyon kilometre uzağa yerleştirilecek olan PLATO'nun 2026 yılında fırlatılması planlanıyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Haziran 2017Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.