Artık daha az korkuyoruz

Canlı böbrek naklinde Avrupa ortalamasını yükselttik.

Avrupa Komisyonunun çalışmasına göre, dünya genelinde yüzde 42 olan canlıdan böbrek nakilleri, AB ülkelerinde bunun yarısı oranında (yüzde 21) gerçekleşti. Avrupa Komisyonunca, Avrupalı gazeteciler için düzenlenen "5. Organ Bağışı ve Nakli Medya Çalıştayı"nda sunulan çalışmaya göre, AB ülkeleri ile İzlanda, Norveç ve Türkiye'de toplam 86 bin 220 kişi organ nakli bekleme listesinde bulunuyor. Bunlardan 70 bini böbrek, 8 bin 500'ü karaciğer, 3 bin 850'si kalp, 2 bin 200'ü akciğer, bin 600'ü pankreas, 70'i de ince bağırsak bekliyor ve her yıl 6 bin kişi organ beklerken ölüyor. Öte yandan, Avrupa bölgesinde organ bağışı son 10 yılda yüzde 33 oranında arttı. 2004-2013 arasında kadavradan organ bağışı yüzde 18, canlıdan organ bağışı ise yüzde 86 artış gösterdi.

TÜRKİYE, CANLIDAN NAKİL ORANI YÜKSEK ÜLKELER ARASINDA

Avrupa Konseyi üyesi 42 ülkede geçen yıl toplam böbrek nakillerinin yüzde 30'u canlı donörlerden yapıldı. Moldova, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve İzlanda'nın yanı sıra Türkiye'de böbrek nakillerinin büyük bölümünün canlı vericilerden yapıldığına dikkat çekildi.

ORGAN NAKLİNDE AVRUPA'NIN DURUMU

Dünya genelinde organ nakillerinin yüzde 25'ten fazlası ise Avrupa Birliği ülkelerinde yapıldı. Böbrek nakillerinin yüzde 24,5'i, kalp nakillerinin yüzde 34'ü, karaciğer nakillerinin ise yüzde 40'ı bu bölgede oldu. Dünya genelinde yüzde 42 olan canlıdan böbrek nakilleri, AB ülkelerinde bunun yarısı oranında (yüzde 21) gerçekleşti. AB rakamlarına İzlanda, Norveç ve Türkiye de eklenince canlıdan yapılan nakil oranının yüzde 33'e çıktığı, bu artışın Türkiye'deki canlı vericiden nakillerin yüksekliğinden kaynaklandığı kaydedildi. A.A  


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:04 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.